Članak

Putnički avion poletio iz Beograda za New York

Avion „Airbus A330“ poletio je jutros u 8:08 sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, čime je i zvanično otvorena direktna linija Beograd – New York poslije gotovo četvrtine vijeka, izvještava Tanjug,

Avion „Airbus A330“ poletio je jutros u 8:08 sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, čime je i zvanično otvorena direktna linija Beograd – New York poslije gotovo 25 godina, izvještava Tanjug, prenosi NAP.

Na ovoj liniji Air Srbija će saobraćati pet puta sedmično.

Riječ je o prvom širokotrupnom avionu za redovni interkontinentalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti Air Srbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kyle Scott sa ostalim zvanicama presjekli su danas svečano vrpcu povodom uvođenja direktnog leta iz Beograda za New York.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, a otvaranje linije naišlo je na odličan odjek kod putnika, pošto je do sada prodato više od 15.000 karata.

Na svečanosti povodom otvaranja linije, premijer Vučić je jutros rekao da uvođenje direktnog leta iz Beograda za Njujork, pokazuje opredjeljenost u otvaranju Srbije prema svetu.

- Ovaj let znači novi život za nacionalnu aviokompaniju i našu zemlju, pokazuje opredjeljenost za otvaranje Srbije prema svijetu, kao i u dostizanju prijateljstva sa onima sa kojima to nismo mogli u poslednjih 25 godina, naglasio je premijer podsjećajući da je ovo prvi direktan let nacionalne kompanije Srbije za SAD u poslednje 24 godine.

On je istakao da čovjek uči dok je živ, a "da smo mi naučili na svojim greškama iz prethodne tri decenije". 

- Danas polako polažemo ispit po ispit i zemlju dovodimo do visina koje zaslužuje. Ako uspijemo da sačuvamo regionalnu stabilnost, a mnogo vremena i truda investiramo u to, uspjećemo da okupljamo kao nekada građane iz bivše Jugoslavije u Beogradu, a ovaj let će u tome pomoći. Ne postoji bolji i povoljniji let za one koji bi iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore išli u New York, objasnio je Vučić.

Beograd, prema njegovim riječima, postaje važan centar, te je izrazio uvjerenje da mnogo toga može da se uradi u budućnosti na tome.

On je ujedno izrazio žaljenje što ne može da leti za Njujork, jer "mora brzo da se formira vlada".

Ambasador SAD Kyle Scott čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju za New York, ocjenjujući da će ova linija pojačati veze između dvije zemlje.

- Siguran sam da je ova strateška odluka dobra za Srbiju i SAD, za naše odnose i turizam, podvukao je Scott.

#Region