Članak

Radnici ušli u Feroelektro: Nakon unutrašnje i vanjske revizije donijeti plan rada firme

Sud je odluku o raskidanju privatizacijskog ugovora donio u decembru 2014. godine Goran Stanić je više od 18 mjeseci vršio opstrukcije kako bi se izbjeglo prebacivanje vlasništva na Vladu FBiH i za to

U zgradu Ferolektra danas su ušli radnici koji su punih 18 mjeseci čekali da se ispoštuje presuda Kantonalnog suda Sarajevo o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Stanić investom zajedno sa v.d. direktora Senadom Smajićem koji je bio i na čelu Sindikata ove kompanije boreći se za prestanak pljačke u režiji Gorana Stanića, piše bh. novinska agecija Patria.

Sud je odluku o raskidanju privatizacijskog ugovora donio u decembru 2014. godine Goran Stanić je više od 18 mjeseci vršio opstrukcije kako bi se izbjeglo prebacivanje vlasništva na Vladu FBiH i za to vrijeme od izdavanja Feroelektrovih prostora inkasirao skoro 2 miliona KM.

Inače, Goran Stanić blizak je Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH koji mu je omogućio pljačku na osnovu državnih resursa dok su radnici živjeli u agoniji.

Smajić je ranije za Patriju kazao da se nada da će se u cijeli slučaj uključiti nadležna tužilaštva i sankcionisati kriminal u režiji Stanića koji su oštetili i budžet FBiH. Danas je kazao da su dugovanja Feroelektra ogromna, ali da se radnici ne boje posla uz nadu da će ih podržati i Vlada FBiH.

- S obzirom na nekretnine koje Feroelektro ima naše zgrade su pune zakupaca, zakupninu uzimaju kćerke firme Gorana Stanića. Sljedeći potez je sagledavanje situacije, jer je raniji vlasnik Stanić invest stvorio obaveze prema UIO, Poreznoj upravi - kazao je Smajić.

Smajić je podsjetio da radnici Ferolektra 47 mjeseci nisu primili platu ni topli obrok, a 12 godina su primali nezakoniti minimalac.

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović kazao je da će se izvršiti kompletna revizija stanja finansijskog stanja u Fereolektru, unutrašnja i vanjska, inspekcijski nadzor pa na osnovu toga donijeti plan i program rada Feroelektra.

#Biznis