Članak

Više od dvije godine nakon apokalipse u Svrakama još 19 porodica nema stalni smještaj

Radovi na sanaciji ovog klizišta započeti su u mjesecu avgustu 2014. godine.

U velikim poplavama koje su našu zemlju zadesile u maju 2014. godine i klizištima koja su nastala kao njihova posljedica, veliki broj bh. građana je ostalo bez svojih domova, piše novinska agencija Patria.

Među njima su i mještani naselja Svrake u općini Vogošća, u kojem je u aktiviranom klizištu srušeno na desetine kuća, a više od dvadeset porodica ostalo bez svojih domova.

Dvije pune godine nakon apokaliptičnih dešavanja pokušali smo saznati šta je s tim porodicama i kako napreduje sanacija i koliko se porodica vratilo u ovo mjesto, ako je to uopće više moguće. No, nažalost još uvijek sve porodice nisu smještene.

Iz općine Vogošća, tačnije Službe civilne zaštite ove općine kažu da nakon majskih poplava i pojave većeg broja klizišta u 2014. godini Općina Vogošća je pristupila hitnoj sanaciji klizišta Podgaj-Svrake nastalog 14. maja 2014. godine.

Radovi na sanaciji ovog klizišta započeti su u mjesecu avgustu 2014. godine.

- Pored štete koja je nastala direktno zbog uticaja klizišta dodatne poteškoće za stanovnišvo u ulici Podgaj koje nije direktno ugroženo klizištem predstavljalo je uništenje putne komunikacije kao i prekid u snadbijevanju električnom energijom, vodom, gasom – kažu iz Općine.

Sanacija klizišta se odvijala u tri faze i trajala je do mjeseca jula 2015. godine kada su radovi na sanaciji bili zvanično završeni. Sanacija klizišta Podgaj - Svrake koštala je oko dva miliona KM sa izgradnjom alternativne putne komunikacije za dio naselja u ulici Podgaj koji je aktiviranjem klizišta ostao odsječen od ostatka naselja.

- Realizacijom treće faze sanacije klizišta ponovo je izgrađena uništena putna komunikacija, te položena kompletna komunalna infrastruktura za ovaj dio naselja Svrake. Usljed pokretanja klizišta u ulici Podgaj u mjesnoj zajednici Svrake u najužoj zoni klizišta našao se 21 stambeni objekat iz kojih su korisnici pravovremeno evakuisani i privremeno smješteni u hotele, a nakon toga Odlukom Vlade KS u 23 stambene jedinice u vlasništvu Fonda KS za izgradnju stanova, do konačnog rješavanja njihovog stambenog pitanja – ističu na dalje.

Općina Vogošća u saradnji sa donatorima i dobrim ljudima vodi aktivnost na rješavanju stambenog pitanja za šest porodica koje trenutno koriste četiri stambene jedinice Fonda.

- U narednom periodu preostaje nam obaveza rješavanja preostalih devetnaest porodica – dodaju iz općine Vogošće.

#BiH