Članak

Ramić: Negiranje zločina traje predugo i prijeti da izrodi novo zlo

Bošnjačkom i bosanskohercegovačkom političkom establišmentu poručujemo da nema pravo da zbog političkog interesa izda uspomenu na žrtve

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada reagirao je na neprihvatanje vlasti u Prijedoru da izgradi spomenik ubijenoj djeci ovog grada. 

- Kontinuirano, organizovano i sistematično sprečavanje podizanja spomen-obilježja ubijenoj djeci u Prijedoru, zapravo je potvrđivanje ciljeva počinitelja genocida. U Prijedoru ne postoji treća strana: ili ste uz žrtvu, ili ste počinitelj. 

Poricanjem genocida, zabranom podizanja spomenika ubijenoj djeci dokida se sloboda i jedno od najbitnijih ljudskih prava - pravo na organizovano izražavanje memorizacije i kulture pamćenja. 

Poricanje genocida od srpskih vlasti u Prijedoru i uskraćivanje prava roditelja da svojoj ubijenoj djeci kroz spomenik čuvaju istinu i pravdu nije samo problem preživjelih žrtava, svjedoka i potomaka genocida u Prijedoru, već i problem međunarodne pravde. Ako društvo negira status žrtve, ne može se započeti proces oporavka. 
Za status žrtve se mora boriti sada, a ne nakon decenija poricanja. 

Obaveza ljudskih bića je da se bore za priznanje genocida u BiH. Kad se genocid poriče priprema se teren za novo zlo. Srpska strana se mora suočiti sa svojom prošlošću. Ako to ne urade njihovo će društvo ostati bolesno, a bolesno društvo rađa nove bolesne umove, nove generatore agresije i genocida. 

Bošnjačkom i bosanskohercegovačkom političkom establišmentu poručujemo da nema pravo da zbog političkog interesa izda uspomenu na žrtve - poručio je, između ostalog, Ramić, prenosi Patria. 

#BiH