Članak

Muslimani obilježavaju Lejletul-kadr: Noć u kojoj je molitva vrijednija od 83 godine

Nije precizno naznačeno kada ona nastupa, ali se na osnovu Kur'ana i Hadisa pretpostavlja da je to 27. noći mjeseca ramazana, ili može biti i u nekim drugim neparnim noćima u zadnjoj trećeni ramazana

Muslimani u svijetu večeras obilježavaju noć Lejletul-kadr, za koju se vjeruje da je najbolja noć od svih ostalih u godini, piše Patria.

Islamski teolozi zapravo objašnjavaju da je Lejletul-kadr vrijednija od hiljadu mjeseci, što približno odgovara 83 godine, pa se vjernicima savjetuje da je provedu u molitvi do ranih jutarnjih sati.

Za vjernike Lejletul-kadr je najznaćajnija noć u godini zato što je u njoj počela objava Kur'ana. Nije precizno naznačeno kada ona nastupa, ali se na osnovu Kur'ana i Hadisa pretpostavlja da je to 27. noći mjeseca ramazana, ili može biti i u nekim drugim neparnim noćima u zadnjoj trećeni ramazana.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove noći bit će upriličena u Begovoj džamiji u Sarajevu. Vjernicima će se obratiti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić. Program u Begovoj džamiji počinje u 22 sata, piše Patria.

#BiH