Članak

Ivanić: Popis i SSP za mene su jedan paket, bez revizije rezultata neću ga potpisati

On je naglasio da je popis pretvoren u nepotrebnu političku priču i da mu nije jasno zašto je Tužilaštvo BiH zvalo direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića na razgovor ako nije riječ o pri

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH u Banja Luci je održao press konferenciju na kojoj je kazao da za njega rezultati popisa stanovništva nisu relevantni i da će tražitti reviziju rezultata, piše bh. novinska agencija Patria. 

On je naglasio da je popis pretvoren u nepotrebnu političku priču i da mu nije jasno zašto je Tužilaštvo BiH zvalo direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića na razgovor ako nije riječ o pritisku.

-       Ovi što misle da su popisom postigli neku pobjedu nisu dobili ništa. Najviše se Bošnjaci insistirali da se u Ustav ugrade i rezultati popisa. Broj ministara zavisi od rezultata popisa. Mi imamo pet zakona koji jasno određuju broj vojnika u OS i zavise od rezultata popisa – kazao je Ivanić.

On je govorio i o Pregledu odbrane, dokumentu oko kojeg je Predsjedništvo BiH postiglo saglasnost pa će tako nakon 6 godina biti donesen taj dokument.

-       Mi smo ovdje došli do kompromisa da je broj vojnika sa maksimalno 10.000 sveden na 9.200 broj perspektivnih lokacija sa 63 smanjen na 57 i da je broj skladišta naoružanja 4:1 (FBiH:RS), sada 4:2  - kazao je Ivanić i dodao da se može psotići dogovor kad ima spremnosti za kompromis.

-       Ne mislim da BiH može funkcionirati na preglasavanju.

Ivanić se posebno dotakao „bošnjačkog Sarajeva“ te kazao da poruke koje se upućuju ko je dobrodošao u Srebrenicu, ko nije, otkazivanje dolaska Tomislava Nikolića u Sarajevo zbog hapšenja Nasera Orića obaj građanski dio treba da osudi.

- Moji stavovi su ozbiljno upozorenje da napustimo ovu retoriku da srpski predstavnici koče evropski put. Srpska strana je učinila mnogo oko zakona i metodologije oko Popisa. Interes je bio da se postigne dogovor oko Mostara, a nema ga i to je jedan od uslova za napredak ka EU, izmjene izbornog zakona  a u te dvije zadnje stvari RS ni najmanje nije učestvovala.

Govoreći o SSP-u, Ivanić je kazao da su popis i SSP za njega jedan paket.

-       Ako neko misli da je objavom popisa to završeno kažem da nije i moj je uslov da se mora izvršiti revizija rezultata popisa da bi se razmišljalo o potpisivanju SSP-a. Ja ne mogu povući korak jer ga nisam ni pokrenuo.

O mogućnostima da RS uradi novi popis Ivanić je kazao da je RS imala imala ključ da spriječi objavu ovih rezultata i da je propust vlasti RS što to nisu uradili.

#BiH