Članak

Komšić: 63 liste, 21 kandidat za načelnika od čega četiri žene

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić predao je Centralnoj izbornoj komisiji kandidatske liste DF-a za općinska vijeća i za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima, piše Pa

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić predao je Centralnoj izbornoj komisiji kandidatske liste DF-a za općinska vijeća i za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima, piše Patria.

- Danas predajemo 63 kandidatske liste za općinska vijeća. Imamo 21 kandidata za načelnika, osam kandidata podržavamo koji nisu iz DF-a, to su negdje zajednički kandidati s SDP-om, a negdje nezavisni kandidati uključujući i Ćamila Durakovića u Srebrenici. Nacionala struktura je mješovita. Imamo i četiri žene kao kandidatkinje za načelnice, a imamo i više žena koje su nosioci liste – kazao je Komšić.

Odgovarajući na upit novinara šta očekuje na izborima s obzirom na kolaciiju SDA i SBB Komšić je kazao da „to ne bi zvao koalicijom“.

- Ja bih prije svega rekao jaka SDA, da budemo iskreni i pošteni ma kako da se to predstavlja. Mi smo već rekli našim kaniddatima i nosicoima liste, iako to nije u direktnoj nadležnosti lokane samopurave, ali svjedeno, to je jedan od osnovnih stvari na kojoj moraju raditi, bez obzira bili opzicija ili vlast, zapošljavanje. Lokalna samouprava može stvoriti dosta osnova da se na teritoriji te općine zapošljavanje poveća. To je jedna stvar. Druga stvar je ono što od početka držimo kao nepromijenjen kurs od osnivanja stranke je poštivanje zakona i ustavnog uređenja BiH i posljednji dio kampanje su klasični komunalni problemi u lokalnim zajednicama. Dakle, tu su problemni različiti zavisi od sredine do sredine – istakao je Komšić.

Nadalje Komšić je komentirao i disproporcionalan odnos biračkih spiskova i onoga što je prezentirano kroz rezultate popisa stanovništva.

- Centralna izborna komisija je dužna da se drži onoga što stoji u onim spiskovima broja stanovnika, tu CIK neam veliki manevarski prostor. Znate kako se prave birački spiskovi, na osnovu prikupljenih podatak s terena koji ne skupljaju oni , a dužni su držati se te cifre. Kako će se to na kraju praktično odraziti s obzirom da vidimo ove istupe? Pa, evo gledao sam Mladena Ivanića i dalje on pitanje popisa veže za SSP i tvrdi da je 200.000 ljudi fiktivno prijavljeno u BiH i da oni zapravo ne žive u BiH, postavlja se pitanje i za CIK kako će oni tu reagovati u smsilu biračkih spiskova. Sigurno nije jednostavno pitanje, ali to je nešto što je u nadležnosti CIK-a – dodao je Komšić.

Kad je riječ o Gradu Mostaru i održavnaju izbora Komšić nije optimista.

- Daj Bože da ih bude, ali nisam optimista. Vidite na kraju krajeva nedavno je Dragan Čović direktno i priznao da izbori u Mostru odnosno organizacija Mostara se direktno veže za preustroj FBiH, odnosno Čović je spreman da čak i podijeli Mostar, onako kako je to prvobitno željela SDA, po ratnoj liniji, a da mu se zauzvrat FBiH podijeli na dvije izborne jedinice ili više njih, a koji će biti domanintno etničke. Nije samo priča oko izbora članova Predsjedništva BiH i Domovi naroda su tu jako bitni – zaključuje Komšić.

#BiH