Članak

Slovačka preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Slovačka je preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tokom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Evropske unije.

Slovačka je preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tokom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Evropske unije.

Slovačka, članica EU-a od 2004., preuzela je predsjedništvo od Holandije čiji je mandat završio u četvrtak u ponoć, piše Index, prenosi novinska agencija Patria.

Slovačka je vlada u četvrtak potvrdila četiri ključna prioriteta na koja će se usredočiti u sljedećih šest mjeseci: ekonomski snažna Evropa, iskorištavanje mogućnosti koje pruža jedinstveno evropsko tržište, uravnotežena migracijska politika i politika azila te uloga EU-a u svijetu.

Tokom slovačkog predsjedništva, u Bratislavi će se 16. septembra održati neformalni samit 27 zemalja članica na kojem će se razgovarati o budućnosti EU-a nakon britanske odluke o napuštanju evropskog projekta.

To će biti prvi samit održan izvan Brisela od 2000. kada je odlučeno da se sastanci na vrhu ne održavaju u prijestolnicima zemalja predsjedavajućih nego u Briselu.

Slovački premijer Robert Fico rekao da je da ja zatražio održavanje samita u Bratislavi jer "Brisel ima negativnu reputaciju u Evropi".

Fico ističe da bi na tom samitu trebao započeti proces čiji je cilj da svih 27 zemalja članica ima utjecaj u Uniji, a ne grupa nekoliko najvećih jer "ključne odluke o budućnosti Evrope ne može donositi mala grupa zemalja".

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak kaže da treba promijeniti ravnotežu moći između evropskih institucija i država članica.

-Građani ne žive u institucijama, oni žive u državama članicama, rekao je Lajčak, ističući da se politike EU-a trebaju oblikovati u zemljama članicama, a da su institucije zadužene osigurati da nema sukoba između političkih odluka i njihove primjene.

#Svijet