Članak

Iduće sedmice presuda za zločine u Bileći

Naredne sedmice Sud BiH će izreći presudu Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bileće

Naredne sedmice Sud BiH će izreći presudu Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bileće.

Vujović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, i Duka, komandir stanice, optuženi su da su omogućili i organizirali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prostorijama policije, “starog zatvora” i Đačkog doma.

Prema optužnici, u tim objektima civili su od juna do kraja decembra 1992. godine držani u nehumanim uslovima, bili su izgladnjivani i izloženi mučenjima i teškim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima. Nekadašnji policajac Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila. Izricanje presude zakazano je za petak, 8. jula.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Miletu Pažinu, Ivici Markoviću, Vidu Krešiću i Josipu Krešiću za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Stoca, bit će saslušan 7. jula.

Prvog dana naredne sedmice Odbrane Ilije i Miloša Vukašinovića iznijet će završne riječi na suđenju za zločin počinjen u Rogatici. Njih dvojica optuženi su uz Radomira Markovića, Mileta Kušića, Dragana Božovića, Sašu Perkovića, Radomira Gluhovića, Peru Radovića.

Naredne sedmice će se nastaviti suđenje za zločine počinjene u Zvorniku, Foči, Livnu, Bužimu, Kotor-Varoši, Doboju, Srebrenici, Čapljini, Mostaru, Ljubuškom, Sanskom Mostu, Prijedoru, Tesliću i drugim gradovima, piše BIRN, prenosi NAP.

#BiH