U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, dok je pritom na udaru imunološki sustav kao jedan od najvažnijih nosilaca našeg zdravlja.
Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u namirnicama poput crvenog mesa.
Cink je potreban za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i za stvaranje DNA.
Također, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje osjetila mirisa i okusa. Jedan je od minerala s najviše zdravstvenih tvrdnji i ima svojstva antioksidansa.
Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita.
Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.
Kako unijeti cink u organizam?
Cink se u organizam mora unijeti hranom jer tijelo ne proizvodi dostatne količine cinka.
Imate li deficit cinka, tada je puno bolji izvor hrana životinjskog porijekla od hrane biljnog porijekla.
Na primjer, ako ne živite na moru i ne jedete kamenice, najlakši i najbolji način za uvođenje cinka u prehranu je jesti barem nekoliko puta sedmično crveno meso. Govedina i junetina imaju 3,9 -3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo unijeti preko 50 posto dnevne potrebe cinka.
Važno je voditi računa o pravilnoj ishrani zato što cinkom nažalost nije bogat dovoljan broj namirnica.
Uz meso, izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, zobi, heljde i sl.
Upravo zato je važna pravilna i raznovrsna prehrana od najranije dobi, s naglaskom ne isključivanja određene vrste hrane.
Važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo konzumacijom mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i žitarica kao izvora minerala, vitamina i vlakana od presudnog je značaja za dobro zdravlje.
U slučajevima ozbiljnog manjka cinka, zbog loše ishrane ili određenih probavnih smetnji, potrebno je razmisliti o češćem unosu hrane bogate cinkom, a crveno meso i zob svakako su jedne od njih.
Gastronomika.hr