Članak

Za 65 projekata zaštite okoliša bit će dodijeljeno 4,9 miliona KM

Osigurana sredstva u ukupnom iznosu do 2 miliona KM raspoređena su prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti, to: pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim)

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH je na 2. sjednici održanoj 27.7. 2016. godine u Sarajevu donio je bitne odluke za daljnje funkcionisanje Fonda. Između ostalog, donesena je „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu – JP 2016/I“. Sredstva u iznosu od 4,9 miliona KM bit će dodijeljena za realizaciju 65 projekata, saopćeno je iz Fonda, prenosi agencija Patria.

Ovom prilikom, donesena je i „Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu“.

Osigurana sredstva u ukupnom iznosu do 2 miliona KM raspoređena su prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti, to: pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim) objektima, i milion i pol KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima i industrijskim procesima.

Također, na pomenutoj sjednici Upravnog odbora, odobreno je raspisivanje „Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa i projekata iz područja zaštite okoliša za 2016/2“ u ukupnom iznosu do 5,7 miliona KM.

- U proteklih mjesec dana izvršili smo sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata za zaštitu okoliša koji će biti finansirani sredstvima ovog Fonda. Radi se o projektima zaštite voda od značaja za Federaciju BiH, projektima zaštite okoliša kao podršci razvoju lokalnih zajednica, nastavku realizacije projekta uspostavljanja federalne mreže monitoringa kvalitete zraka u urbanim područjima koja imaju značajne industrijske aktivnosti i/ili broj stanovnika veći od 50.000, te nizu drugih projekata iz oblasti energijske efikasnosti, upravljanja otpadom, zaštite i remedijacije tla, zaštite okoliša po programima međuentitetske saradnje, prirode koji se odnose na procjenu ugroženosti vrsta i staništa u skladu s IUCN standardima itd. -  ovom prilikom izjavio je predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Pero Goluža.

- Po prvi puta, u saradnji sa međunarodnim i domaćim institucijama uspostavili smo novi finansijski mehanizam koji se nudi korisnicima, a koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Ovaj revolving fond predviđa izuzetno povoljne uslove finansiranja i sigurni smo da će korisnici naših sredstava, na obostrano zadovoljstvo, prepoznati prednosti ovog finansijskog mehanizma, ali i Fond kao dugoročnog strateškog partnera za buduće finansiranje projekata EE -  izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić.

#BiH