Članak

Ukinuta presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad Srbima

U rješenju Vrhovnog suda navedno je da su prihvaćene žalbe Glavaša i ostalih optuženika te da se ukida prvostepena presuda u cijelosti i predmet upućuje prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Vrhovni sud ukinuo je prvostepenu presudu Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima "garaža" i "selotejp" i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, prenosi Patria.

U rješenju Vrhovnog suda navedno je da su prihvaćene žalbe Glavaša i ostalih optuženika te da se ukida prvostepena presuda u cijelosti i predmet upućuje prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru odakle je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je u januaru 2015. godine.

Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno djelomično ukinuo Ustavni sud.

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta 2015. pustilo vanraspravno vijeće Županijskog suda koje je pojasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. marka prošle godine bio pušten na uvjetni otpust.

Javnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužilaštva i odbrane na nepravomoćnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. juna. Glavaš i ostali optuženici tada su zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo strožije kazne.

#Region