Članak

Zahtjev Vladi i Skupštini KS:Istina o genocidu i opsadi Sarajeva mora biti u školskim udžbenicima!

Zahtjevamo da nosioci funkcija odgovornih za ova pitanja hitno mijenjaju postojeće stanje u obrazovanju koje dalje potpuno neodrživo, stoji u otvorenom pismu.

Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, danas je u ime Koalicije NVO, prominentnih ličnosti iz akademske, kulturne i vjerske zajednice "Istina o genocidu 92 - 95 i opsada Sarajeva u obrzovni sistem BiH", uputio javni zahtjev Vladi i Skupštini Kantona Sarajeva da se po hitnom postupku izvrše izmjene nastavnih planova i programa, udžbenika u osnovnim i srednjim školama, prenosi novinska agencija Patria.  

-Nedopustivo je da djeca u gradu koji je pretrpio najdužu opsadu i torturu i u novijoj historiji čovječanstva, narod koji je bio izložen najvećim zločinima na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, nezampaćena zlostavljanja i zločin genocida danas u školama o tome ne mogu skoro ništa saznati ili biti izloženi nastavnim jedinicama u kojima se iskrivljuje historija, geografija naše države i naroda.

U nastavnim planovima i programima i udžbenicima učenicima osnovnih i srednjih škola se ne predočavaju ni činjenice koje su međunarodnim presudama Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala nedvosmisleno utvrđene, sudski dokazane i ratni zločinci presuđeni.

Dugogodišnja neodgovornost kadrova vladajućih stranaka u obrazovanju doprinijela je da imamo situaciju da u nizu demokratskih zemalja razvijenog svijeta, genocid i ratni zločini u Bosni i Hercegovini se uče u školama tih država, a da u glavnom gradu BiH u čitavom nizu udžbenika učenici se suočavaju sa netačnim, iskrivljeni podacima i formulacijama o historiji, jeziku i geografiji našeg naroda i države.

Zahtjevamo da nosioci funkcija odgovornih za ova pitanja hitno mijenjaju postojeće stanje u obrazovanju koje dalje potpuno neodrživo, stoji u otvorenom pismu. 

#BiH