Članak

Krnjić za NAP: Prinuđeni smo uzeti kredit, dug prema Zavodu je skoro milijardu KM

Zavod za penziono i invalidsko osiguranje FBiH čeka odobrenje ministarstva finansija FBiH, nakon čega će podići kredit od 63 miliona KM, koji bi treba pomoći da se ustabili isplata penzija u Federacij

Zavod za penziono i invalidsko osiguranje FBiH čeka odobrenje Ministarstva finansija FBiH, nakon čega će podići kredit od 63 miliona KM, koji bi treba pomoći da se ustabili isplata penzija u Federaciji.

Iz Zavoda objašnjavaju da su na bazi odluke Upravnog odbora proveli tendersku proceduru i od konzorcija domaćih banaka dobili prihvatljivu ponudu o novčanom zajmu.

Direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić objašnjava za novinsku agenciju Patria da se ovaj kredit mora shvatiti samo kao kratkoročno rješenje da bi se dinamika isplate penzije normalizirala, te da je u međuvremenu potrebno tražiti dugoročne načine stabilizacije penzionog fonda u FBiH. Pozajmljeni novac se ipak mora vratiti.

Akumulirani deficit u Zavodu PIO FBiH sada je oko 200 miliona KM. S druge strane, dug prema Zavodu iznosi blizu milijardu KM. I djelomična naplata duga prema Zavodu sanirala bi deficit u Zavodu i stabilizirala isplatu penzija.  

- Najlogičnije bi bilo da kredit koji je Zavod podigao bude vraćen iz naplate dugova prema Zavodu, koji je sada skoro milijardu KM – objašnjava Krnjić.

Kredit koji će Zavod podići neće biti dovoljan da pokrije cijeli iznos. Ali će pomoći da uz aranžman koji Zavod ima sa BH Poštom, i uz tekuće prihode, penzioneri penzije dobiju od 5. u mjesecu pa u narednih nekoliko dana.

Komentirajući revizorski izvještaj koji upozorava na visinu toplog obroka kod zaposlenika u Zavodu, Krnjić je rekao da topli obroci kod zaposlenika u Zavodu nisu veći od minimalne penzije u FBiH, kako se pokušava predstaviti u javnosti, ali da jesu visoki. Taj propust već je ispravljen.

- Topli obroci kod naših uposlenika jesu bili visoki, ali ne i nezakoniti. Bili su u skladu sa normativnim aktima. Sada smo postupili po nalogu generalne revizije i topli obrok stavili u propisane okvire novog pravilnika. Naravno, topli obroci su skoro neznatna stavka, ali se slažemo da treba imati senzibiliteta prema stanju u društvu. Mi smo svoju grešku ispravili. Uposlenicima smo smanjili tople obroke, sada je red na ostale – rekao je Krnjić, piše Patria.

#BiH