Članak

Konaković održao sastanak sa direktorom Turističke zajednice KS

Povod sastanka je usvojeni Zakon o turizmu KS usvojen u Skupštini KS u aprilu čime bi se rad Turističke zajednice KS stavio pod okrilje Vlade KS.

U prostorijama Turističke zajednice KS održan je sastanak premijera KS Elmedina Konakovića i direktora TZ KS Šemsudina Džeke, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Povod sastanka je Zakon o turizmu KS usvojen u Skupštini KS u aprilu čime bi se rad Turističke zajednice KS stavio pod okrilje Vlade KS. 

Inače, Konaković je na svom FB profilu sinoć napisao da "od naredne sedmice, Vlada KS pokreće aktivnosti za preuzimanje Turističke zajednice."

- Krećemo u kontrolu ubiranja boravišne takse, pojačavamo kontrolu ostalih prihoda, počinjemo ozbiljnu međunarodnu promociju Sarajeva kao turističke destinacije, podržat ćemo kulturne i sportske manifestacije i ostala dešavanja koja dovode goste u naš grad - napisao je Konaković

Usvojeni Zakon reguliše okvire turističke djelatnosti na području Kantona, kao i osnivanje i rad turističkih zajednica te propisuje ciljeve osnivanja, djelatnosti  i zadatke, pravni status, javnost rada, organe upravljanja, finansiranje i prihode od boravišne takse i način plaćanja, način prijave i odjave turista, način korištenja i raspoređivanja boravišne takse, obaveze turističke zajednice da djeluje po zakonima u oblasti javnih nabavki. Zakon predviđa ostvarivanje nadzora nad radom, kao i kaznene odredbe u slučajevima njegovog kršenja.

No, postavlja se pitanje da li je Zakon o turizmu KS ustavan jer ne postoji na nivou FBiH. U julu 2014. godine Ustavni sud FBiH stavio je van snage Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma, naloživši Parlamentu Federacije da u roku od šest mjeseci uredi ovu oblast. Međutim ni do danas nije usvojen zakon na nivou FBiH.

#BiH