Članak

Marić:Konaković bi preko neustavnog zakona na čelo Turističke zajednice da stavi člana porodice

Ustavni sud Federacije BiH, tvrdi zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić, nije odbio zahtjev da se mjerom osiguranja Zakon o turizmu KS stavi van snage, kako je to na svom FB profilu napisao premijer E

Ustavni sud Federacije BiH, tvrdi zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić, nije odbio zahtjev da se mjerom osiguranja Zakon o turizmu KS stavi van snage, kako je to na svom FB profilu napisao premijer Elmedin Konaković, piše novinska agencija Patria.

Marić kaže da je jedna trećina zastupnika ( dio SBB, SDP, DF, BPS i nezavisni zastupnik Hamed Aljović) potpisala zahtjev da se hitno van snage stavi Zakon o turizmu KS i proslijedila ga Ustavnom sudu FBiH.

- Sud nije odbio zahtjev, već je odgovor da neće biti razmatran u hitnoj već u redovnoj proceduri. Naravno da treba donijeti Zakon o turizmu KS, ali ne neustavan kako je to urađeno u aprilu mjesecu.

Kada sam na sjednici pitao da li Vlada i Skupština imaju napismeno odobrenje oba doma Parlamenta FBiH da se donese ovakav zakon, rečeno mi je da nemaju.

Odobrenje Parlamenta FBiH je temeljni uvjet da se donese ovakav zakon. Također, ovaj zakon se nije mogao donijeti bez zakona o turizmu na federalnom nivou, a što je predsjednik FBiH Marinko Čavara stavio na čekanje. To je drugi uvjet da bi Kanton donio svoj zakon, pojašnjava Marić.

Ono što se već odavno govori po skupštinskim kuloarima, kaže Marić, jeste da Konaković želi svog člana porodice imenovati za predsjednika nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te otuda kaže on i ovako nasilu usvajanje Zakona o turizmu.

- Sve se to radi da bi osim njegovog bliskog srodnika, zaposlili novih 32 ljudi, jer žele da ukinu sadašnju Turističku zajednicu na čijem je čelu Šemsudin Džeko i 32 uposlenika ostave bez posla. Sve to se odvija pod krinkom da se može ubirati od turizma više prihoda u Budžet KS.

Također, Konaković je na aprilskoj sjednici za govornicom nesvjesno otkrio i političku pozadinu usvajanja ovog neustavnog zakona. Rekao je „tamo (postojeća Turistička zajednica) rade porodice koje su u SDP i DF“. Kada sam krenuo da podignem ruku i repliciram mu, on je dodao „a ima zaposlenih i nekih mojih iz SDA“, kaže Marić.  

#BiH