Članak

Galić se nastavlja svetiti: Svevlad Hoffmann kažnjen smanjenjem plaće pola godine

U međuvremenu, Hoffmann je podnio krivičnu prijavu protiv Galića, dao je iskaz u SIPA-i, nakon čega je prijava sa dokumentacijom proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Glavni inspektor Granične policije BiH Svevlad Hoffmann kažnjen je sa 20 posto smanjenja plaće narednih pola godine. Disciplinska komisija kojom je predsjedavala Viktorija Damjanović utvrdila je da je Hoffmann „počinio više težih povreda službene dužnosti definiranih Zakonom o policijskim službenicima BiH“, piše novinska agencija Patria.

Radi se o prvostepenom disciplinskom postupku. Hoffmanna smo pitali za komentar. On je kazao da će se žaliti jer nije imao pravo na fer postupak. Dodaje kako je obavijest o sjednici Disciplinske komisije, odnosno ročištu dobio dva dana prije održavanja, a da je to shodno zakonu morao dobiti najkasnije tri dana prije. Dalje, kaže, ne želi da iznosi bilo šta u javnosti.

Disciplinskom ročištu prisustvovao je i predstavnik Sindikata Granične policije u statusu posmatrača.

Prema nezvaničnim informacijama, Viktorija Damjanović je bliska prijateljica kontroverznog Vladimira Popovića, jednog od ključnih ljudi direktora GP BiH Zorana Galića.  

Disciplinska komisija je pod Galićevom direktnom kontrolom, a njeni članovi dobijaju naknade za rad iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se naknade za rad u radnim tijelima tokom radnog vremena ne mogu nikome isplaćivati.

SIPA je upoznata i sa ovim Galićevim kršenjem i nepoštivanjem zakona i odluka.

Podsjećamo, Galić je 15. juna suspendovao Hoffmana jer je navodno počinio više povreda radne dužnosti. Pozadina suspenzije o čemu su mediji već pisali je posve druga.

Hoffman je tražio mjesecima da mu se dostave podaci o trošenju novca na kupovinu luksuznih automobila, te opreme za pripadnike GP BiH koja je nekvalitetna, a skupo plaćena.

U međuvremenu, Hoffmann je podnio krivičnu prijavu protiv Galića, dao je iskaz u SIPA-i, nakon čega je prijava sa dokumentacijom proslijeđena Tužilaštvu BiH. 

#BiH