Članak

Turistička zajednica KS: Konakovićev dolazak sa ministrom MUP-a je demonstracija sile

Da Turistička zajednica KS svoj posao radi kako treba najbolje ilustruje podatak da je Kanton Sarajevo u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu

Današnji nenajavljeni dolazak u Turističku zajednicu Kantona Sarajevo premijera Elmedina Konakovića, ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića te zamjenika kantonalnog pravobranioca Adema Festića direktni je pritisak na rad Turističke zajednice, saopćeno je iz Turističke zajednice KS, prenosi Patria.

U saopćenju se dalje navodi da iznenadna „posjeta“, obzirom da je premijer bio u društvu ministra MUP-a, nije ništa drugo do demonstracija sile. Praksa je u međuinstitucionalnoj komunikaciji da se posjete najavljuju.

- Premijerova posjeta imala bi smisla da je došao najavljen, ili sam, ili u društvu sa ministrom privrede Kantona, i sa konkretnim prijedlozima i primjedbama kako poboljšati rad Turističke zajednice i šta je to što treba mijenjati.

Umjesto toga, Konaković je u Turističku zajednicu došao da samo da nam saopći kako mi ne postojimo, i kako smo odgovorni za to što turistička zajednica ne ubire više prihoda od turističkih taksi.

Podsjećam premijera Konakovića da je uloga Turističke zajednice KS da promoviše turističke potencijele Kantona Sarajevo, a da je Kantonalna inspekcija ta koja treba pratiti da li ugostitelji redovno plaćaju boravišnu taksu za svoje goste - kazao je Šemsudin Džeko direktor TZ KS.

On tvrdi da Turistička zajednica KS svoj posao radi kako treba. A to najbolje ilustruje podatak da je Kanton Sarajevo u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na 2015. Ostvareno je 277.423 noćenja, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Ovi bi prihodi bili sigurno i veći da se premijer ili ministar privrede na vrijeme sjetio da pošalje Kantonalnu inspekciju na teren i utvrdi ko od ugostitelja izbjegava plaćanje boravišne takse, a ne da bukvalno upada u naše prostorije i ponaša se na način koji ne priliči jednom premijeru - stoji dalje u saopćenju za javnost koje su uputili iz Turističe zajednice KS. 

#BiH