Članak

Dačić optužuje Izetbegovića za izazivanje sukoba jer je uporedio Novi Pazar i Banja Luku!

No, za Dačića je poređenje Banja Luke i Novog Pazara "usmjereno na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom."

Delegacija SDA predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem danas je boravila u Novom Pazaru, ali je ta posjeta izazvala oštre reakcije ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, piše bh. novinska agencija Patria.

Naime, u jednom od novinarskih pitanja upućenih Izetbegoviću zašto je zaobišao Beograd a došao u Novi Pazar, predsjednik SDA kazao je da je bio nekoliko puta u Beogradu, a da isto tako predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić borave u Banja Luci ili Trebinju a ne dođu u Sarajevo i tu nema ništa sporno. Izetbegović je kazao da je nakon 26 godina konačno u Novom Pazaru koliko postoji i SDA.

No, za Dačića je poređenje Banja Luke i Novog Pazara "usmjereno na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom." Dačić je kazao da je RS "međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom, srpski narod je u Bosni i Hercegovini međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva."

- Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promjenu ustavnog uređenja Srbije i grubo miješanje u naše unutrašnje poslove.
Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću - poručio je Dačić.

#BiH