Članak

Čović "lukavo" miri Dodika i Izetbegovića: Ko voli pare MMF-a, a ko BiH

Nije bitno kolika je cijena, Dodik i Čović spremni su je platiti za vlastiti dio teritorije. I u ovom momentu, čini se nažalost, nema ih ko spriječiti.

U BiH već mjesecima traje politička kriza koja, kako u ovom trenutku stvari stoje, neće biti riješena ni tako lako ni tako brzo, a lokalni izbori se bliže. Kriza je dosegla svoj vrhunac onog momenta kada nije potpisano Pismo namjere MMF-a i kada su iz RS-a počeli stizati ošri tonovi. Za prolongiranje stand by aranžmana sa MMF-om „krivi“ su premijeri BiH i FBiH Denis Zvizdić i Fadil Novalić jer nisu stavili svoj potpis. Iz RS-a tvrde da su potpis uslovljavali usvajanjem Mehanizma koordinacije koji BiH mora imati ukoliko želi put u Evropsku uniju, piše bh. novinska agencija Patria.

Oštri tonovi upućeni od predsjednika RS Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović uzrokovani su sve većom finansijskom krizom koja potresa RS i bez novca MMF-a bit će nemoguće isplatiti penzije, socijalna davanja, umiriti glasače. U ovom slučaju lopov kaže: Držite lopova.

U vrijeme kada su na relaciji RS-FBiH zategnuti odnosi, i u FBiH između koalicionih partnera SDA, SBB i HDZ BiH traje kriza. Ali to nije bila prepreka za uvođenjem u vlast SNSD-a izborom Drage Puzigaće za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH krajem juna.

Iako u FBiH postoji niz gorućih pitanja od kojih je pitanje izbora u Mostaru najvažnije, nerad Parlamenta FBiH, preglasavanje u Vladi FBiH, lideri stranaka koalicije rasuti su na tri strane. Bakir Izetbegović (SDA) u Sandžaku, Fahrudin Radončić (SBB) na ljetovanju u Crnoj Gori (usred sudskog procesa), a za to vrijeme Dragan Čović „miri ljute strane“.

Nema sumnje da je riječ o dobro osmišljenom scenariju. Čović je, poznato je, dobar Dodikov prijatelj te je u svom intervjuu za Dnevni avaz kazao da je loše shvaćen, ili čak optuživan zbog sastajanja s Dodikom, ali on to pojašnjava riječima: "Mi moramo, bez obzira na to što će to neko pogrešno shvatiti, pružiti ruku izvršnoj vlasti u RS.“

-  Kako možete voditi državu, a ne razgovarati s izvršnom i zakonodavnom vlašću u pola države? – kazao je Čović.

U ovom slučaju, kao i bezbroj puta dosad, Čović se pojavljuje kao ekskluzivni posrednik između dvije strane. Umjesto da sa Dodikom razgovara na istom institucionalnom nivou predsjednik FBiH Marinko Čavara, ovim javnim pozivom Čović je RS očito izjednačio sa državom. Lukavo, jer će Dodik to znati cijeniti. Vratit će, vrlo je vjerovatno podrškom ideji trećeg entiteta koja u Čoviću nikada nije prestala živjeti.

Pokušaji podjele Mostara ogromnim naporima su osujećeni, ali je pitanje dokad. Druga dva koaliciona partnera ostavljaju Čoviću prostor za mahinacije.

Ni Dodiku ni Čoviću nije stalo do BiH. Dodik ima RS, Čović sanja treći entitet, a međunarodna zajednica samo je deklarativno opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ni Dodikove najave o referendumu o Danu RS i pored odluke Ustavnog suda BiH, nisu bile dovoljne za buđenje međunarodne zajednice. Nije bitno kolika je cijena, Dodik i Čović spremni su je platiti za vlastiti dio teritorije. I u ovom momentu, čini se nažalost, nema ih ko spriječiti. Bošnjačka historijska koalicija SDA i SBB djeluje samo među svojim članstvom, pa čak ni tu. Kao da dalje od toga i ne žele, ne mogu ili ne smiju.

#BiH