Članak

Oduzeti švercovani mobiteli u vrijednosti od 26.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu mobilnih telefona na području Zenice, Ilidže i Sarajeva. Ukupna vrijednosti oduzetih telefona procjenjena je na 26.000

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu mobilnih telefona na području Zenice, Ilidže i Sarajeva. Ukupna vrijednosti oduzetih telefona procjenjena je na 26.000 KM, saopćeno je iz UIO BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Ovlaštena službena lica UIO pri Regionalnom centru Sarajevo - Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, zaustavili su nezakonit promet mobilnih telefon.

Nezakonito prometovanje robom otkriveno je prilikom kontrole više pravnih subjekata na područiju Zenice, Ilidže i Sarajeva, a u okviru provođenja plana pojačanih mjera na spriječavanju prometovanja krijumčarene robe.

Tom prilikom je oduzeta veća količina mobilnih telefona marke Iphone, Samsung, Sony, LG, Huawei i dr. čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 26.000 KM. Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, stoji u saopćenju. 

#CrnaHronika