Članak

Pokušaj deblokade Sarajeva: Obilježena 24. godišnjica bitke za Poljine

Pored ove bitke istaknuo je i važnost svih bitaka koje su vođene na ovom lokalitetu za odbranu slobodnih vogošćanskih teritorija i Sarajeva.

Danas su porodice šehida i poginulih boraca, učesnici bitke, ratni komandanti, demobilisani borci, te predstavnici lokalne vlasti učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja na Sjeničkoj kosi, obilježili 24. godišnjicu vitke za Poljine, saopćeno je iz Općine Vogošća, prenosi novinska agencija Patria.  
 
Cilj bitke koja je vođena 31. jula 1992. godine bio je  pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, a u kojoj je poginuo veliki broj boraca Armije RBiH.
 
Današnjem skupu obratio se Salem Numanović jedan od sudionika ove bitke, prisjetivši se tog 31. jula 1992. godine kada su svoje živote dali  Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim, a samo deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed, koje su četnici kasnije ubili.

Pored ove bitke istaknuo je i važnost svih bitaka koje su vođene na ovom lokalitetu za odbranu slobodnih vogošćanskih teritorija i Sarajeva.
 
Vogošćanski šehidi i poginuli borci, njih 409 koji su dali svoje živote tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godina ostavilo nam je u amanet da čuvamo sjećanje na teške ali slavne dane odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. 

#BiH