Članak

Salkić za NAP: Referendum o 9. januaru je udar na Dejton, Inzko mora reagirati

Ustavni sud RS razmatrat će danas o tome da li je prihvatljivo veto Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda RS, na najavljeni referendum o 9. januaru kao Danu RS-a

Ustavni sud Republike Srpske razmatrat će danas o tome da li je prihvatljiv veto Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda RS, na najavljeni referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Ustavni sud BiH donio je odluku, krajem prošle godine, po kojoj se 9. januar ne može slaviti kao Dan RS. Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti takvu odluku Ustavnog suda. U RS je najavljen referendum, na kojem će se građani RS izjasniti da li žele da se 9. januar i dalje proslavlja kao Dan RS. Očekuje se da će najveći broj građana u ovom bh. entitetu glasati protiv odluke Ustavnog suda BiH.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da ne očekuje mnogo od Ustavnog suda RS. Kaže da je malo vjerovatno da će Ustavni sud RS zaštititi Bošnjake i BiH.

- Sud je pod direktnom kontrolom predsjednika RS Milorada Dodika, Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS – smatra  Salkić.

- I to što se veto o 9. januaru vrlo brzo našao na dnevnom redu Ustavnog suda RS, govori nam da vlasti što prije žele otkloniti sve barijere koje bi mogle eventualno kočiti održavanje referenduma – kaže Salkić.

Potpredsjednik RS upozorava da pitanje referenduma o 9. januaru nije samo pitanje Bošnjaka. Održavanje referenduma znači nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH. A, to je, kaže Salkić, direktni udar na Dejtonski mirovni sporazum.

- OHR i visoki predstavnik Valentin Inzko moraju zaustaviti referendum, jer je to udar na Dejton. Niko nema pravo nepoštivati odluke Ustavnog suda – kaže Salkić za Patriju.

On smatra da ako prođe referendum o 9. januaru, svaki put kada se vlastima u RS ne svidi odluka Ustavnog suda BiH, oni će raspisivati referendum.

#BiH