Članak

Komšić: Dodik je dobio novac, a Izetbegovića su ponovo nadmudrili

Komšić smatra da je u ovom slučaju Dodik dobio ono što mu očajnički treba, a to je novac MMF-a.

Lider Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je dogovor predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića o Mehanizmu koordinacije i potpisu Pisma namjere MMF-a koje je već otpremljeno u Washington, piše bh. novinska agencija Patria.

Komšić smatra da je u ovom slučaju Dodik dobio ono što mu očajnički treba, a to je novac MMF-a.

- Politički gedano mislim da su opet nadmudrili Izetbegovića. Što se tiče Mehanizma koordinacije barem prema izjavama koje su se mogle čuti, a posebno gospodina Dragana Čovića dabogda od toga da išta bude – kaže Komšić.

Predsjednik DF-a također je kazao da je priča oko Mehanizma koordinacije komplikovana i da sa aspekta ustavnog uređenja uopšte nije bio potreban.

- Imate Vijeće ministara koje može tu priču da vodi. Kada se ušlo u priču oko Mehanizma koordinacije vi ste počeli da pravite cijelu jednu paralelnu, nazovimo je uvjetno, vladu koja će odlučivati mimo regularnih tokova odlučivanja i Ustavom definisanih institucija i odlučivati o nečemu što je toliko važno, a to je evropski put BiH – kaže Komšić.

On je podsjetio da je početkom januara Vijeće ministara BiH tajno usvojilo Mehanizam koordinacije a da se za to saznalo objavom u Službenom listu BiH.

- Sad se postavlja pitanje ako su Dodik i Izetbegović to dogovorili šta to znači za ovu odluku koja važi u pravnom sistemu BiH. Da li će se ta odluka mijenjati u skladu sa dogovorom, kako će reagovati ministri iz reda HDZ, da li Izetbegović ima punu podršku u okviru svoje stranke za to sve što radi – pita Komšić.

Komšić je kazao da je Dodiku bio najvažniji novac kako bi začepio budžetske rupe, ali da je pitanje da li je Mehanizam koordinacije kao uvjet evropskog puta BiH stvarno dogovoren.

- Moguće da HDZ u međuvremenu izmijeni svoj stav pa da to bude uobličeno u zakonsku normu. Znajući da rok pada u septembru u finišu izborne kampanje ja nisam optimista da će se to desiti. 

#BiH