Članak

U Sarajevu sjednica PIC: Da li će biti donesena odluka o zabrani referenduma u RS, Rusija uz Dodika

Danas će se u Sarajevu ambasadori zemalja članica Vijeć za implementaciju mira u BiH (PIC) izjasniti o pitanju održavanja referenduma u manjem bh. entitetu, piše novinska agencija Patria.

Danas će se u Sarajevu ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) izjasniti o pitanju održavanja referenduma u manjem bh. entitetu, piše novinska agencija Patria. 

Sjednica je trebala biti održana prošle sedmice, ali dan prije je odgođena uz obrazloženje da su dodatne konsultacije u toku. 

Ambasador Ruske Federacije u našoj zemlji Peter Ivancov izjasnio se da je protiv zabrane referenduma i podržao je nakon sastanka održanog u Banja Luci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom ovaj vid izjašnjavanja građana o Danu RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, uz ostavljanje mogućnosti da se odabere bilo koji drugi datum za obilježavanje ovog dana. 

Sa druge strane ambasadori SAD i Velike Britanije, te Turske koja u PIC-u predstavlja zemlje članice OIC (Organizacija islamske konferencije) kategorično su protiv održavanja referenduma jer ga smatraju podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Današnja sjednica bit će burna, jer postoje naznake da bi se još neka od "jačih" država mogla izjasniti da je protiv zabrane održavanja referenduma ili davanja podrške visokom predstavniku Valentinu Inzku da upotrijebi bonske ovlasti. 

#BiH