Članak

Dom naroda PFBiH 7. septembra ponovo o spornim pravima iz oblasti branilačko-invalidske zaštite

Dom naroda Parlamenta FBiH zasjedat će 7. septembra, kada će biti nastavljena 14. sjednica Doma, prekinuta 23. juna. Odlučeno je ovo jučer na Kolegiju Doma naroda

Dom naroda Parlamenta FBiH zasjedat će 7. septembra, kada će biti nastavljena 14. sjednica Doma, prekinuta 23. juna. Odlučeno je ovo jučer na Kolegiju Doma naroda. Na sjednici Doma naroda ponovo će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite. 

Upravo je zbog ovog prijedloga zakona prekinuta sjednica Doma naroda 23. juna. Prekid sjednice inicirao je Klub Hrvata u ovom domu, nakon što je Vlada FBiH odbila usvojiti amandmane Kluba Hrvata.

Bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida Zukan Helez obustavio je isplatu boračkih invalidnina prema nekoliko općina u Hercegovini, dok se ne izvrši revizija da li neki ljudi zaslužuju boračku invalidninu ili ne. On je rekao da Federacija BiH godišnje isplaćuje desetke miliona KM na ime boračkih invalidnina, ali neki od korisnika to uopće ne zaslužuju.  

Zbog ovakve odluke stotine onih koji tvrde da su obespravljeni, pokrenuli su spor pred Vrhovnim sudom FBiH. No, sada traže da se ti sporovi prebace na kantonalne sudove. HDZ BiH je u predizbornoj kampanji za Opće izbore u BiH 2014. godine obećao da će sve one koji su izgubili pravo na boračku invalidninu ponovo biti vraćeni u to pravo, no očito da za tako nešto sada nama saglasnost koaliconih partnera, piše Patria.

#BiH