Članak

Izbor generalnog sekretara UN-a: Gutjereš prvi, Lajčak drugi a Jeremić treći

Gutereš je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučni, Lajčak devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučni, a Jeremić je imao sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodlučna g

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija završen je treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, poslije kojeg je u prednosti Antonio Gutjereš, bivši premijer Portugala i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, drugi je Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije, a treći Vuk Jeremić iz Srbije, piše bh. novinska agencija Patria.

Gutereš je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučni, Lajčak devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučni, a Jeremić je imao sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodlučna glasa.

Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Vijeća sigurnosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspješnijih kandidata. Četvrti krug glasanja trebao bi biti u septembru.

#Svijet