Članak

Kako uživati u jelu bez osjećaja težine?

Hrana nam je često dostupna u velikim količinama, često se desi da se prejedemo ili iz radoznalosti probamo i neku hranu koju inače ne jedemo.

„Jedna od lijepih stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti svoju pažnju hrani.“ Luciano Pavarotti

Pored vode i vazduha, hrana predstavlje najvažniji element neophodan za život. Hrana nam obezbjeđuje energiju, gradivne i funkcionalne elemente. S pravom se kaže da smo ono što jedemo. Hrani se pripisuju i neka psihološka djelovanja. Hrana je užitak, utjeha i nagrada.

Hrana nam je često dostupna u velikim količinama, često se desi da se prejedemo ili iz radoznalosti probamo i neku hranu koju inače ne jedemo. Uzimanje velike količine hrane, masne i „teške hrane“ te hrane koji inače ne jedemo, može uzrokovati pojavu tegoba kao što su: osjećaj težine, nelagoda, nadutost, bol u stomaku, proliv ili zatvor. Često kažemo da nam je neka hrana „teško pala na želudac“. Da li Vama neka hrana „teško pada“?  Jeste li se u tom trenutku zapitali šta vam može pomoći, smanjiti osjeća težine, ukloniti „kamen“ iz želuca? Pili ste gaziranu vodu, sodu?

Od pomoći mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže probavne enzime, poboljšavaju varenje hrane i smanjuju nastanak tegoba nakon preobilnih i teških obroka.

Pangest® – da hrana ne pada teško

Pangest® (pankreatin)  je prirodni proizvod i dodatak prehrani, namijenjen osobama koje konzumiraju obilne obroke ili „tešku“ hranu koja opterećuje probavne organe, te izaziva nelagodu ili bol u stomaku, osjećaj težine, nadutost, proliv ili zatvor.

Pangest® brzo i efikasno reguliše probavu masti, ugljikohidrata i proteina, te doprinosi boljem iskorištavanju hranjivih materija iz hrane. Djeluje lokalno, a mogu ga koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti. Dostupan u svim apotekama, bez ljekarskog recepta.

#Lifemagazin