Članak

Pridružite se i otkrijte nepoznato: Evropska noć istraživača BiH 2016

Manifestaciju u Sarajevu će otvoriti Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, zajedno sa drugim zvaničnicima.

 

U šest gradova Bosne i Hercegovine stiže Evropska noć istraživača u kojoj može učestvovati cijela porodica. Evropska noć istraživača će se održati večeras u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banja Luci na Trgu Petra Kočića, u Mostaru na Španskom trgu i još nekoliko lokacija, u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića, u biznis centru u Goraždu i  u Travniku na Univerzitetu Vitez, piše novinska agencija Patria.   

Manifestaciju u Sarajevu će otvoriti Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, zajedno sa drugim zvaničnicima.

Ove godine u Sarajevu sadržaji su još bogatiji. Po prvi put pridružuje se i Zemaljski muzej BiH, čije je stručno osoblje pripremilo sedam različitih i veoma zanimljivih radionica i prezentacija, koje ćete moći posjetiti samo u Noći istraživača.

U Banja Luci su mnoge kulturne institucije prvi put ove godine širom otvorile vrata za građane u Evropskoj noći istraživača. Uz brojne radionice, interaktivne eksperimente, prezentacije i druge sadržaje dobar provod u Banja Luci je osiguran.

Građani Goražda i Travnika će danas prvi put imati prilike učestvovati u Noći istraživača i tako postati dio naučno-istraživačke vojske, koja je prošle godine brojala više od milion građana širom Evrope.

Prijave i registracije nisu potrebne, a svi sadržaji su besplatni. Samo ponesite osmjeh i dobro raspoloženje.

Evropska noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

#Lifemagazin