Članak

Načelnik Bećirević ispunio ubjedljivo najviše datih obećanja

Još jedno istraživanje koje je pokazalo koliko se odgovorno i uspješno radilo u Općini Centar je i ono Udruženja "Zašto ne“. Naime, u okviru projekta koji je provodilo ovo Udruženje, a koji je nazvan

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, prije nekoliko mjeseci, nakon istraživanja Federalnog zavoda za programiranje razvoja, ocijenjena je kao ubjedljivo najrazvijenija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini.

Još jedno istraživanje koje je pokazalo koliko se odgovorno i uspješno radilo u Općini Centar je i ono Udruženja "Zašto ne“. Naime, u okviru projekta koji je provodilo ovo Udruženje, a koji je nazvan Istinomjer, provjeravalo se u kojoj mjeri su političari na lokalnom nivou ispunili obećanja u protekle četiri godine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Istinomjer je uzeo uzorak od 12 općina i gradova i istražio u kojoj mjeri su načelnici ispunili obećanja koja su dali u kampanji 2012. godine. Došlo se do podatka da je od ukupno 659 predizbornih obećanja ispunjeno njih 252, odnosno 44 posto. 

Općine koje su ušle u uzorak koji je ispitao Istinomjer su Stari Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Novi Grad, Novo Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo,  Široki Brijeg, Bijeljina, Trebinje, Bihać, Prijedor, Banja Luka i Tuzla.

U Općini Centar Sarajevo ispunjeno je 71 posto predizbornih obećanja, odnosno 190 od 267, što ovu Općinu stavlja na ubjedljivo prvo mjesto po broju ispunjenih obećanja. Načelnik Dževad Bećirević ispunjavao je većinom obećanja vezana za infrastrukturne projekte po mjesnim zajednicama, a Istinomjer navodi i da je tokom istraživanja pronašao da se veliki broj njegovih realiziranih obećanja podudara sa prijedlozima građana mjesnih zajednica koje su dali na zborovima prilikom javnih rasprava o budžetu tokom mandata. 

Postotak ispunjenja obećanja:

Općina Centar Sarajevo    71.2%

Tuzla                               35% 

Stari Grad Sarajevo          34.2%

Široki Brijeg                     33.3%

Novi Grad                        30.6%, 

Istočno Novo Sarajevo      25%

Bijeljina                            22.2%

Trebinje                           19.4% 

Bihać                               18.7% 

Prijedor                            16.7% 

Banja Luka                       15%

Novo Sarajevo                  14.3%

 

#BiH