Članak

U samom centru Sarajeva, na lijevoj obali rijeke Miljacke smješten je Centar „Skenderija“ koji je zvanično otvoren 29.11.1969. godine. Centar „Skenderija“ dobio je ime po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Centar Skenderija premijerno je otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi". Centar Skenderija predstavlja, jedinstveno arhitektonsko djelo, arhitekata Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića, Ognjena Malkina. KSC Skenderija je 1969. godine, dobila nagradu magazina "BORBA", opšte priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.

1969. godine održana je prva sportska manifestacija - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a već četiri godine kasnije (1973.) Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu - STENS i Prvenstvo dvanaest najboljih stonotenisera Evrope. Zatim je u Skenderiji održano finale Kupa evropskih šampiona u košarci, Balkansko prvenstvo u odbojci za žene, takmičenja za svjetsko prvenstvo u košarci 1970. godine, te Interkontinentalni kup šampiona u košarci. Također je održano Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu te brojni profesionalni mečevi velikana boksa, bokserski meč Parlov-Grin, kao i brojne utakmice kojim je domaćin bio Košarkaški klub Bosna.

Za vrijeme 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, Skenderija je bila domaćin brojnih sportskih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Na prostoru od 70.000 metara kvadratnih nalaze se višenamjenske dvorane (Ledena dvorana nije u funkciji nakon što se 2012. urušio krov) u kojima su se nekad tokom čitave godine organizovali razne sportske, kulturne i sajamske manifestacije, te moderan trgovački centar “Privredni grad“ sa brojnim prodavnicama, restoranima, kafe slastičarnama i sl. Iako je Privredni grad nekada bio mjesto gdje možete provesti sate samo u razgledanju mnogobrojnih izloga, to danas nije slučaj. Danas u Privrednom centru egzistira nekoliko desetina radnji od čega je veći broj mladih ljudi koji po povoljnim cijenama uzmu poslovne prostore i pokreću svoj biznis. Obnova platoa Skenderije traje već mjesecima. Ozbiljnijih ulaganja u ovaj kultni objekat već godinama nije bilo. 

U okviru kompleksa Skenderije nalazi se i “Dom mladih“, kultno okupljalište sarajevske omladine. U ovom Centru održana su brojna domaća i međunarodna takmičenja koja su Skenderiji i Sarajevu dala svjetski ugled. Cilj Uprave je da se ovom prepoznatljivom simbolu Sarajeva vrati nekadašnji sjaj i ugled.

#Biznis