Članak

Kako poboljšati varenje „teške“ hrane?

Piše: mr. ph. Irena Nenad

Najveći broj probavnih smetnji možemo povezati s konzumiranjem određenih namirnica. Tako na primjer konzumiranje određenih namirnica kao što su npr. mahunarke, luk, sirova hrane ili začinjena hrana može izazvati probavne smetnje kod inače zdravih osoba. Probavne smetnje se najčešće očituju kao: osjećaj težine, nelagoda, nadutost, bol u stomaku, proljev ili zatvor. Često kažemo da nam je neka hrana „teško pala na želudac“.

Logično se zapitati da li u potpunosti izbaciti iz ishrane namirnice koje nam uzrokuju tegobe, pa čak i ako ih volimo jesti, ili postoji neki proizvodi koji nam mogu pomoći u varenju teške hrane i omogućiti nam da uživamo u hrani koju volimo.

Jedan takav proizvod je Pangest® namijenjen upravo osobama kojim određena, a često omiljena hrana uzrokuje probavne tegobe. Pangest® (pankreatin) je prirodni proizvod koji sadrži probavne enzime i pomaže boljem varenju te probavi određenih namirnica koje mogu uzrokovati probavne tegobe kao što su nelagoda ili bol u stomaku, osjećaj težine, nadutost, proljev ili zatvor.

Pangest® brzo i efikasno reguliše probavu masti, ugljikohidrata i proteina, te doprinosi boljem iskorištavanju hranjivih materija iz hrane. Djeluje lokalno, a mogu ga koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti. Dostupan u svim apotekama, bez ljekarskog recepta.

#Lifemagazin