Članak

Loša procjena SDA: Dr. Izetbegović kao upravnik zatvora ili ministar finansija, nikako humanista!

Jedan od posljednjih stranačko-političkih cirkusa gledali smo u vidu mitinga za medije, punog samohvale dr. Sebije Izetbegović. Sve to propraćeno je podrškom njene svite (oko 60 do 40 ljekara u public

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Jedan od posljednjih stranačko-političkih cirkusa gledali smo u vidu mitinga za medije, punog samohvale dr. Sebije Izetbegović. Sve to propraćeno je podrškom njene svite (oko 30 do 40 ljekara u publici), koja je uglavnom instalirana po dolasku Izetbegović na čelo KCUS-a.

Izbjegnuti su brojni odgovori, a ostala je rijetko viđena samouvjerenost dr. Izetbegović. Izgledala je kao krunisana kraljica Kliničkog centra. Počesto se činilo da je zabrinuta da ta kruna ne padne. Možda su zato novinari ostali bez odgovora na pitanje za privilegirano uzimanje lijekova od apoteka Dina, u vlasništvu supruge predsjednika Upravnog odbora KCUS-a.

Baš kao što smo i prije ostajali bez brojnih odgovora. Sjećamo se sumnjivih ugovora dr. Izetbegović u Općoj bolnici sa laboratorijom doktora Talirevića.

Pritisaka na ljekare da sa njom presele u Klinički centar, koji su ravni nedavnom puču u Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo. Sjećamo se da je dr. Izetbegović bila jedini kandidat za direktora i to kao supruga lidera vladajuće stranke. Sjećamo se čak i nekih najava da se Opća bolnica isprazni za useljenje nezasite državne birokratske hobotnice.

I ovaj put novinari su ostali bez ključnog odgovora na kojim su stavkama ušteđena 63 miliona KM. Bilo bi sjajno znati na koji način je više od pedeset posto duga Kliničkog centra vraćeno za samo godinu dana. Taj fenomen bi spasio brojne države, recimo pokazao kako Grčka, Španija ili Portugal mogu za dvije godine štednjom vratiti čitave svoje dugove?

Možda je direktorica Kliničkog centra na pragu najvećeg ekonomskog otkrića vrijednog Nobela. Ili bi, ipak, trebalo uvesti nezavisni finansijski tim, koji bi provjerio ove navode o 63 miliona ušteđena za samo godinu dana u instituciji a čiji je dug iznosio skoro 100 miliona KM.

Dr. Izetbegović se okomila na ponašanje nekih ljekara. Naravno da je potrebna disciplina. Ali, priča o ljekarima koji ne rade kako bi trebali, može biti samo malim dijelom blizu istine. Desetine i desetine hirurga svakodnevno rade i radili su i prije dr. Izetbegović danonoćno sa rukama u ljudskim utrobama, spašavajući živote.

Da nije tako u Kliničkom centru bi radila samo mrtvačnica. Dnevno kroz KCUS prođe od 10 do 12 hiljada pacijenata. Za mjesec dana to je kompletno stanovništvo Sarajeva. Zašto se tek sada reaguje na privatne ordinacije ljekara? Zašto je godinama od SDA-ove vlasti poticana privatna praksa a onda je preko noći proglašena nepodobnom? I pri tome je važno napomenuti da ljekari koji su otišli sa KCUS-a, a Izetbegović tvrdi da ih je 23, nemaju svi svoje klinike, već rade za druge. Zašto onda KCUS nije mogao zadržati ljekare u ovoj ustanovi?

Vrhunski specijalisti i hirurzi su plaćeni očajno manje nego podobne stranačke neznalice u javnim preduzećima i na otaljavajućim pozicijama izvršne vlasti. Naravno da će ti ljekari, svakako diskriminirani, željeti i tražiti više. Je li SDA čekala Sebiju Izetbegović da uvede red u zdravstvo pa je deceniju i po odbacivala svaku mogućnost da se odredi prema privatnoj praksi, pa i svim drugim problemima zdravstva?

Treba pitati SDA-ove stratege namjeravaju li poslati dr. Sebiju u neke druge gubitničke kliničke centre da sredi stanje od Zenice, preko Mostara do Bihaća? Ili će se konačno početi mijenjati suština ove države u kojoj proizvoljni tipovi neprikosnoveno vladaju dvije decenije i prave svoje stranački podobne cirkuse na svakom koraku?

No, da li je SDA dobro procijenila i da li je dr. Izetbegović postavljena kao „prvi ljekar SDA“ na odgovarajuću funkciju. Možda bi, uvažavajući rezultate koje je napravila za godinu dana na KCUS-u, bila bolja na funkciji ministra finansija, ili pak možda, s obzirom da je uvela i disciplinu, za upravnika zatvora!

Dvadeset i tri ljekara iz Kliničkog centra su otišla, a odlazit će i dalje. Otići će i oni koje dr. Sebija Izetbegović trenutno školuje i specijalizira za popunu KCUS-a ako se ne promijeni suština diskriminacije prema znanju i sposobnosti, prema činjenici da su nam vrhunski ljekari ono što najviše trebamo.

Ne kao do sada da se novcem građana najbolje plaćaju pohlepni stranački uhljupi i apsolutne neznalice opšteg smjera. Ko ne zna šta je organizacija, ulaganje u znanje, neka pogleda koliko je u medicinskoj nauci daleko otišla Tuzla. To je već svjetski nivo, koji Sarajevo može samo sanjati.

Vrhunskim ljekarima treba dati vrhunske plate. U nekim državama su im otvorili vrata i nude desetak puta veće sume od ovih koje na raspolaganju ima zdravstvo Kantona Sarajevo.

Treba ulagati u dodatno medicinsko znanje, jer ljekari ne smiju zaostajati pred medicinskim otkrićima. Treba stvarati dugoročnu vrijednost. Ulagati u ljude a ne progoniti ih i sumnjičiti ih. Poštovati ih, a ne ponižavati i izlagati prijetnjama, što direktorica KCUS-a, prema svjedočenju otjeranih, čini, a to svakako nije prvi cilj jednog direktora zdravstvene ustanove, stoga ona teza da Izetbegović treba na mjesto ministra finansija ili upravnika zatvora, pa ako hoće i ministra odbrane dobrano ima uporište, jer medicina je prije svega humanost – što nažalost na KCUS-u sve rjeđe srećemo! 

#BiH