Članak

GS: HNS je nastavak zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna

Na kraju, želimo poručiti i Draganu Čoviću i njegovom ideologu Boži Ljubiću da će od trećeg entiteta imati samo onoliko koliko su uspjeli dobiti na tenkovima regularne Hrvatske vojske pod komandom Jan

Građanski savez (GS) oštro osuđuje poziv na nasilje koji je danas na sjednici tzv. Hrvatskog narodnog sabora uputio Dragan Čović. Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH ne može biti provedena mirnim putem i protiv volje matematičke većine građana BiH. Stoga, njegovi opetovani pozivi ne ostavljaju nimalo sumnje da je tzv. HNS nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata koji građani BiH pamte pod imenom Herceg-Bosna, saopćeno je iz GS-a.

- I Dragan Čović i njegovi koalicioni partneri iz SDA treba da znaju da bilo kakav pokušaj nagađanja o slobodi većine građana BiH znači izlazak građana na ulicu. HDZ i Čović tiraniju manjine vide kao jedini prihvatljiv oblik uređenja i bilo kakvi razgovori na tu temu značit će da i Bakir Izetbegović i SDA žele svoj, "prvi entitet".

Mi u GS-u smatramo da bilo kakvi razgovori o izmjenama Izbornog zakona ne dolaze u obzir prije zahtjeva za reviziju suštinski nevažne presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, te ovim putem pozivamo Bakira Izetbegovića da ga i podnese. Isto tako, smatramo da razgovori o presudi Sejdić-Finci mogu biti nastavljeni samo u paketu sa razgovorima o provođenju presuda u slučaju Pilav i Zornić.

Na kraju, želimo poručiti i Draganu Čoviću i njegovom ideologu Boži Ljubiću da će od trećeg entiteta imati samo onoliko koliko su uspjeli dobiti na tenkovima regularne Hrvatske vojske pod komandom Janka Bobetka. Ne postoje te međunarodne i regionalne okolnosti zbog kojih će građani ove zemlje pristati da žive kao raja sto hiljada birača HDZ-a - kaže se u saopćenju.

#BiH