Članak

Vrhunski filmski program na Svilenom putu Sarajevske zime

Ulaz na sve projekcije u sve tri filmske sale je besplatan.

Filmski program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska zima ponudit će ljubiteljima sedme umjetnosti filmove iz 33 zemlje svijeta, od 14. do 28. februara.

U okviru ovog filmskog programa predstaviće se ostvarenja iranske i japanske kinematografije i ciklus eksperimentalnih i kratkih dokumentarnih i dugometražnih filmova.

Iranske filmove bh. publika će imati priliku vidjeti zahvaljujući već tradicionalnoj saradnji sa Iranskim kulturnim centrom.

U peridu od 20. do 24. februara od 20 sati u Cinema City  će se prikazivati filmska ostvarenja: Dokhtar/Režija: Reza Mirkarimi/, Tako blizu, a tako daleko/Režija: Reza Mirkarimi/, Gdje su moje cipele?/Režija: Kiumars Poorahmad/, Ludi zamak/Režija: Abolhassan Davoudi/ i Anđeli dolaze u paru/Režija: Hamed Mohammadi/.

Gost Festivala je istaknuti reditelj i scenarista Reza Mirkamari.

Sedmica japanskog filma 2017. organizovana je u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH   od 24. do 28. februara u Kinu Meeting Point sa poćetkom u 20 sati. Prvu projekciju će otvoriti Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH. U ovogodišnjoj filmskoj selekciji našli su se filmovi: Maestro! /Režija: Shotaro Kobayashi /, A Band Rabbit And A Boy /Režija: Takuji Suzuki, Have A Song On Your Lips /Režija: Taharo Miki/, Abraxas/Režija: Naoki Kato, Key Of Life /Režija: Kenji Uchida.

Ciklus animiranih, kratkih, dugometražnih i dokumentarnih i eksperimentalnih filmova   pripremljen je u saradnji sa AUG&HOM Media/Berlin i biće prikazani na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo, od 14. do 16. februara. Sve projekcije će počinjati u 11 sati.

Ulaz na sve projekcije u sve tri filmske sale je besplatan.

Filmski program počinje Press konferencijom koja će na IUS-u biti održana 14. februara u 11 sati.

Selektorica ovogodišnjeg filmskog programa je profesorica IUS-a Lejla Panjeta.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić istakao je da je izuztan filmski program rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Festivala sa stvaraocima, filmskim centrima i distributerima iz svijeta. Tokom tri decenije festival je organizovao pedeset i dvije fimske sedmice i prikazao 2.500 filmskih ostvarenja.

Spahić je pozvao sarajevsku publiku na čudesno putovanje sa filmskim stvaraocima –putovanje bez granica i zidova Svilenim putem umjetnosti.

#Lifemagazin