Članak

Arapović: Da BiH zauzda pola sive ekonomije, ne bi nam trebalo kreditiranje MMF-a

Siva ekonomija u BiH predstavlja značajan dio cjelokupne ekonomske aktivnosti, navodi se u izvještaju "Stanje nacije", kojeg su danas predstavili Centri civiInih inicijativa (CCI), piše Patria

Siva ekonomija u BiH predstavlja značajan dio cjelokupne ekonomske aktivnosti, navodi se u izvještaju "Stanje nacije", kojeg su danas u Sarajevu predstavili iz Centra civiInih inicijativa (CCI), piše Patria. 

Najnovije relevantne procjene govore o vrijednosti od 25 posto BDP-a ili preko 7 milijardi KM, pa su, pored drugih društvenih gubitaka, samo poreski gubici zbog sive ekonomije preko 3 milijarde KM. Da se pola sive ekonomije zauzda, ne bi nam trebalo kreditiranje MMF-a – istakao je Adis Arapović, program menadžer CCI-a.

Centri civiInih inicijativa (CCI) predstaviIi su danas obuhvatan izvještaj "Stanje nacije" koji daje precizan pregled efekata reformi u BiH u posljednjih 18 mjeseci, tj. od donošenja Reformske agende i to po njenim oblastima: Javne finansije, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, socijalna i penziona politika, javna uprava i vladavina prava, te uticaj svega pobrojanog na životni standard građana.

U izvještaju se navodi da je provedba Reformske agende u BiH usporena i selektivna, zbog političke nestabilnosti i blokada, te u većini oblasti još uvijek ne daje očekivane rezultate, piše Patria.

#Biznis