Članak

Čović oživljava zločinačku tvorevinu zbog koje su Prlić i ekipa dobili 111 godina u Hagu

Od 2005. godine kada je došao na čelo HDZ BiH i HNS Dragan Čović je korak po korak popločavao stazu ka konačnom cilju –treći entitet. Tragao je za političkim partnerima iz druga dva naroda, koja će mu

Hrvatski narodni sabor (HNS) u martu 2001. godine donio je odluku o uspostavi međužupanijskog/međuopćinskog vijeća kao oblike privremene hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini i Platformu za demokratsku i samoodrživu Bosnu i Hercegovinu, piše Patria.  

U ovoj Platformi navedeno je tada, kako je potrebno preoblikovanje unutrašnje organizacije BiH u federalnu republiku BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima te istovjetnim načinima zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Federalnim jedinicama, kako su to vidjeli tadašnji član Predsjedništva BiH, lider HDZ BiH i HNS Ante Jelavić i ekipa okupljena oko njega,  pripale bi sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene-prenesene na zajedničke institucije federalne republike BiH.

Hrvatska samouprava završila je neslavno- tenkovima je zaustavljena, a njeni glavni protagonisti smijenjeni i krivično ih se gonilo. 

Nešto slično, doduše ne u formi usvojene konačne odluke, ali kao zacrtani cilj, iznio je, bez imalo što je bila dosadašnja praksa, „uvijanja u celofan“, prije dva dana na sjednici HNS u Mostaru, predsjednik Glavnog vijeća HNS Božo Ljubić.

Bez imalo dvojbe poručio je da je konačni cilj federalna jednica sa hrvatskom većinom.

- Ako BiH želi postati samoodrživa onda je nužan i njezin administrativno- teritorijalni preustroj, koji bi uključivao federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. I to ostaje trajna težnja hrvatskog naroda u BiH, rekao je Ljubić, dodajući da je „ovo zasjedanje prigoda za reafirmaciju HNS BiH kao nositelja neteritorijalne autonomije Hrvata u BiH“.

Federalna jednica sa hrvatskom većinom je treći entitet, koji je lider HDZ BiH i predsjednik HNS Dragan Čović sve sada do subote 28. januara predstavljao kao rješavanje „hrvatskog pitanja“, „ugroženosti Hrvata“ (ali samo onih koji su u HDZ BiH).

Treba stalno imati na umu da HNS ima svoje posebne odjele, od onog za finansije preko odjela za branitelje do onog za međunarodne odnose, što su faktički preteče ministarstava, a nedostaje još samo da ih se stavi na federalno budžetsko finansiranje.

To je isti onaj treći entitet ili tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna zbog koje su u Hagu na 111 godina zatvora osuđeni Prlić i drugi, koje je podsjećanja radi prije godinu dana u Ševeningenu posjetio upravo Čović.

Od 2005. godine kada je došao na čelo HDZ BiH i HNS Dragan Čović je korak po korak popločavao stazu ka konačnom cilju –treći entitet. Tragao je za političkim partnerima iz druga dva naroda, koja će mu pomoći da svoju ideju realizira. Jednog je pronašao u liku i djelu predsjednika RS i lidera SNSD Milorada Dodika. Koga će uz sebe imati od bošnjačkih političara? 

#BiH