Članak

Po čijem nalogu je Jeleč zaustavio naredbu o zabrani angažmana pripadnika OS BiH 9. januara?

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč do četvrtka bi trebao dostavi izvještaj Ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, o slučaju angažiranja Oružanih snaga BiH na proslavi dana bh. ent

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč do četvrtka bi trebao dostavi izvještaj ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, o slučaju angažiranja Oružanih snaga BiH na proslavi dana bh. entiteta Republika Srpska – 9. januara, čije je obilježavanje Ustavni Sud BiH ranije proglasio neustavnim, piše Patria.

Oštre reakcije u BiH izazvalo je prisustvo Oružanih snaga na ceremoniji u Banja Luci. Oglasio se i NATO štaba u Sarajevu. Generalica Gisell Wilz je 5. januara upozorila ministricu Pendeš da pripadnici Oružanih snaga moraju poštivati odluku Ustavnog suda, te da nijedan pripadnik OS BiH ne smije biti 9. januara angažovan u bilo kom dijelu aktivnosti tokom obilježavanja neustavnog praznika. 

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić upozorio je da je angažiranje Oružanih snaga na proslavi neustavnog Dana RS zapravo pokazatelj da su zloupotrebe u OS BiH još uvijek moguće.

„Odbrambeno-sigurnosni sistem BiH ima manjkavosti“, rekao je Podžić, upozoravajući da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić neustavno i nezakonito postrojio pripadnike Trećeg (Republika Srpska) puka u Banja Luci 9. januara. 

 Ivanić je pripadnike Oružanih snaga postrojio je u Banja Luci 9. januara, a da za to nije imao saglasnost ostala dva člana Predsjednišva BiH. Član Predsjedništva Bakir Izetbegović bio je protiv učešća pripadnika OS BiH 9. janaura u Banja Luci, dok je drugi član Predsjedništva, Dragan Čović, bio suzdržan. 

Zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić naknadno je priznao da je odobrio učešće Počasne jedinice 8. i 9. januara, ali, kako je rekao, ne i pripadnika Trećeg pješadijskog puka.

U takvim okolnostima Ivanić ni u kojem slučaju nije mogao postrojiti pripadnike Oružanih snaga BiH.

Iz SDP-a, DF-a i GS-a su državnom Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv ministrice i njena dva zamjenika, te načelnika Zajedničkog štaba i njegovih zamjenika. Iz opozicije traže da Tužilaštvo ispita ko je odgovoran zbog nezakonitog angažiranja Oružanih snaga na proslavi neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska.

General Jeleč u izjavi za medije rekao je da će odgovarati svi za koje se utvrdi da su krivi. Također je isključio odgovornost vojnika, jer prema njegovim riječima, „nema šanse da će vojnici snositi bilo kakve sankcije za ono što im je naredio vrhovni komandant, a to je predsjedavajući Predsjedništva BiH“.

S druge strane, izvor Patrije iz Oružanih snaga BiH tvrdi da bi upravo Jeleč mogao biti najogovorniji zbog prekida u komandnoj liniji OS BiH i prisustvovanju pripadnika OS BiH u Banja Luci 9. januara.

General Jeleč u nedelju (8. januara) oko 12,30 sati obaviješten je da je Zajednički štab OS BiH došla nepotpisana odluka iz Ministarstva odbrane BiH po naređenju zamjenika ministrice Seada Jusića, međutim on je svojim potčinjenim naredio da takva odluka ne ide u proceduru prije nego im ista bude dostavljena potpisana i opečaćena – tvrdi ovaj izvor. 

Nakon što je došao u Ministarstvo odbrane BiH istog dana, oko 17 sati, Jusić je potpisao i službenim pečatom ovjerio izmjenu odluke kojom se zabranjuje učešće pripadnika OS BiH na defileu i drugim aktivnostima vezanim za obilježavanje Dana RS-a dana 9.1.2017.godine. Međutim general Jeleč je i tada svojim potčinjenim naredio da ne postupaju po toj izmijenjenoj odluci u narednih sat vremena dok on ne obavi konsultacije.

Sada samo možemo nagađati sa kim je obavljao konsultacije iako se nameće logičan odgovor, a to je njegova obaveza da se konsultuje sa ministricom Pendeš. Obzirom da se general Jeleč nije javio nakon nešto više od sat vremena, ponovno je kontaktiran i tražena je njegova saglasnost za upućivanje izmjenjene Odluke u Operativnu komandu OS BiH. Tada je izdao nedvosmisleno naređenje da se ništa ne radi do dobijanja  njegovog naređenja.

Na taj način general Jeleč je direktno odbio da izvrši naređenje zamjenika ministra Jusića (koji da podsjetimo u momentu izdavanje naredbe zamjenjivao ministricu odbrane koja je bila na godišnjem odmoru i koji je imao sva ovlaštenja za izdavanje naredbi OS BiH) čime je direktno prekinuo lanac civilne kontrole nad oružanim snagama, odbio da izvrši naređenje ministarstva odbrane i time počinio krivično djelo i prekršio Zakon o odbrani BiH – tvrdi ovaj izvor, piše NAP.

 

#BiH