Članak

Uočeni brojni propusti u slučaju Dženan Memić, traži se da Skupština usvoji izvještaj

Komisija za sigurnost smatra da je opravdano pokretanje skupštinskog nadzora pokazali se višestruki efekti i potrebno hitno djelovanje Vlade i Skupštine KS.

Predsjednik Komisije za sigurnost KS Elvedin Okerić iznio je niz nepravilnosti koje su uočene u postupanju pojedinih policijskih službenika MUP KS u slučaju Dženan Memić. Između ostalog uočeno je davanje različitih iskaza o istoj stvari, navođenje istrage u pogrešnom smjeru, nesačinjavanje službenih bilješki o izvršenim službenim radnjama, davanje izjava o samom postupku...

- Postoji sumnja da je pripadnik MUP-a KS-a B. J. prilikom vršenja zabilješke tokom saslušanja svjedoka učinio kontradiktorne zapisnike, u kojima se nalaze različite informacije koje su svjedoci dali.

Policijski službenik E. K. je u obavljanju zadataka u poslovima izuzimanja videosnimaka s mjesta nesreće postupao nemarno, tako što tokom uviđaja nije izuzeo videosnimak i zaveo ga u dokazni materijal. Isti taj videnadzor je nestao, a policajac se nije interesirao za isti.

Između ostaog, utvrđeno je i da je policijski službenik D. H. bio prisutan na obdukciji Dženana Memića 17. februara 2016. godine iako je istoj prisustvovala policija O.B.. On je pripadnik uniformirane policije MUP-a KS-a, međutim on nije načinio zablješku o prisustvu obdukciji. Također D. H. nije načinio ni zabilješku o obavljenom razgovoru s M. M. - naveo je Okerić. 

D. H. je u prisustvu majke i oca uzeo izjavu od A. M., svjedoka u slučaju ubistva Dženana Memića, te je u zabilješki naveo da A. M. nije pokazivala bilo kakve zdravstvene promjene u vidu odsustva ili amnezije - naglasio je Okerić. 

Okerić je kazao da je zaključak Komisije za sigurnost da Skupština usvoji izvještaj i da se dostavi Tužilaštvu KS koje će u saradnji sa MUP KS donijeti dalje mjere koje regulišu postupanje policijskih službenika.

Komisija za sigurnost smatra da je opravdano pokretanje skupštinskog nadzora pokazali se višestruki efekti i potrebno  hitno djelovanje Vlade i Skupštine KS.

Žele poručiti građanima da je pravda dostižna, da je potrebno vratiti povjerenje u policiju.

Komisija je usvojila i zaključke:

- Od MUP KS i Uprave policije traže da pokrenu proceduru odgovornosti da pokrene proceduru protiv svih onih koji su povrijedili dužnost i prekršili proceduru u roku od šest mjeseci.
- U skladu sa preporukama Komisije, NO, Radne grupe KS od 18.10.2016. FKN, a posebno stručnih preporuka nalaže se Vladi KS da za narednu sjednicu dostavi izmjene i dopune zakona o MUP KS.
 

#BiH