Članak

Potpredsjednica Predstavničkog doma PFBiH Vesna Švancer osuđena na uslovnu kaznu zatvora

Potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Vesna Švancer, osuđena je na uslovnu kaznu u trajanju od šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog krivičnog djela pravara.

Potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Vesna Švancer, osuđena je na uslovnu kaznu u trajanju od šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog krivičnog djela prevara.

Naiče Arnaut, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Suda rekao je Patriji da je Općinski sud u Zenici 23. januara donio, a sudija javno objavio nepravosnažnu presudu protiv optužene Vesne Švancer.

Imenovana je proglašena krivom da je počinila krivično djelo prijevare iz člana 294. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, pa joj je sud primjenom citirane zakonske odredbe i primjenom odredbe iz člana 62. istog zakona izrekao UVJETNU OSUDU kojom joj je utvrđena kazna zatvora od šest mjeseci, a koja kazna se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo – rekao je Arnaut.

Optužena je obavezana da na ime troškova krivičnog postupka plati iznos od 300 KM u roku od 15 dana pod prijetnjom izvršenja – dodao je Arnaut.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona teretilo je Švancer da je u maju 2013. godine s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist lažno prikazala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura te da će dobiveni novac predati osobi D. V.

Ipak, prema optužnici, Švancer je stan prodala ali je novac  zadržala za sebe.

Švancer je rođena u Zenici 1971. godine. Apsolventica je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Trenutno obnaša funkciju potpredsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kao kadar SBB-a, piše NAP.

 

#BiH