Članak

Celulit – Posljedice vječitog neprijatelja žena su nam poznate, a znamo li uzroke?

Stoga, Planet zdravja BH ima personalan i poseban pristup prema svakoj pacijentici koja se suočava sa problemom celulita.

Piše: Dr. Kenan Vrca

O celulitu, načinima njegovog „uklanjanja“, kojekakvim „čudotvornim“ kremama i preparatima, te drugim „učinkovitim“ rješenjima protiv ovog vječitog neprijatelja estetike i lijepog izgleda žena, pisano je otprilike možda koliko ovo izdanje kolumne ima riječi.  Stotinama puta, a nekako i dalje problem kod većine žena ostaje neriješen. Stoga, možda je potrebno osvrnuti se na moguće uzroke problema, a ne bezuspješno pokušavati riješiti posljedice?

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da osam od deset žena boluje od "hronične bolesti" zvane celulit. Ovaj vječiti neprijatelj žena je najprostije rečeno "salo" u obliku oteklina, kvrga i izbočina, a koje se posebno taloži u gornjem delu bedara, butinama, sjedalnoj regiji, stomaku i koljenima. Stvara se u vezivnom tkivu, a ta materija (koja nije svuda iste debljine) daje ženskom tijelu obline.  Kada je u područjima sklonim celulitu usporen proces eliminacije štetnih materija, te se nagomilavaju  voda i otpadne materije, dolazi i do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja nepokretnih džepova koji liče na famoznu narančinu koru.

Ipak, celulit nije oduvijek posmatran kao kožna mana koju bi trebalo korigovati ili „bolest“ koju bi trebalo izliječiti.  Naprotiv, sve do 19. vijeka celulit je zajedno s valovitim tijelom predstavljao  ideal ženske ljepote.   Poznati umjetnici baroknog doba rado oslikavaju celulitne naslage žena na svojim remek djelima. Čak ni riječ celulit nije stigla u rječnike sve do 1873.godine, kada je jedan francuski medicinski rječnik zvanično dao naziv onome što će uskoro postati problem. 

Potom 1933. godine, jedan drugi francuski mjesečni magazin objavljuje članak u kojem se celulit opisuje kao infekcija i bolest koju je neophodno izliječiti.

Dakle od ideala ljepote do nepoželjne bolesti, mijenja se svijest i percepcija celulitnih naslaga, te upravo iz Francuske kreće borba protiv celulita kao odraza nezdravog načina života plasiranjem prvih anticelulutnih krema na tržište,  da bi danas ženama bio predstavljen širok spektar krema i tretmana za borbu s celulitom, pri čemu se svaki izbor, od tada pa do danas, oslanja isključivo na posljedice ovoga problema, te unaprijed lažno i nemoguće garantuje njegovo trajno rješenje.

Sa druge strane, uzroci nastanka celulita mogu biti različiti, počevši od pogrešne ishrane, neurednog i nezdravog načina života, napetosti, zamora, odsustva fizičkih aktivnosti, ali je ipak najvažnije ono što se dešava na nivou ćelije i ćelijskog međuprostora, gdje ustvari  i nastaje celulit.

Međutim, prema integrativnoj medicini i našoj metodi termoregulaciji, glavni uzrok nastanka ovog dosadnog neprijatelja žena jeste disbalans i neuravneženost tri osnovna stuba metabolizma – želuca, štitne žlijezde te posebno limfe, koja ima najvažniju ulogu u završnom stadiju nastanka odebljale kože, obzirom da je u tom trenutku potpuno zaleđena i nefunkcionalna (ne čisti otpadne materije metabolizma).

Tako nastaje suženje kapilara u koži jer ishrana kože postaje slabija i masno tkivo postepeno prelazi u fibrozno – ožiljasto tkivo, usput ne stvaraju se najvažnije bjelančevine za elastičnost kože, kolagen i elastin, te vremenom koža žena, najčešće na bedrima poprima izgled pomenute, famozne narančine kože.  Dakle, nastupaju posljedice, odnosno – celulit.

Stoga, Planet zdravja BH ima personalan i poseban pristup prema svakoj pacijentici koja se suočava sa problemom celulita. Baziramo se na uzroke njegove pojave, našom dijagnostikom utvrđujemo stanje tri pomenuta stuba organizma ali i još 130 različitih biohemijskih, hemodinamskih i imunoloških parametara organizma i to bez vađenja krvi - bezbolno i potpuno bezbjedno za sve.

Terapija nam se, sa druge strane, u slučaju celulita, temelji na četiri nivoa odnosno: balansiranju metabolizma, savjetima o zdravoj ishrani, tretmanu limfe i propisivanju adekvatne fizičke aktivnosti. Na ovaj način rješavamo uzroke celulita, mjesto da se bezuspješno pokušavamo skoncentrisati na njegove posljedice, koje su nam odveć svima poznate i jednako toliko nebitne.

Probajte i vi, a do slijedećeg čitanja ostanite nam zdravi i nasmijani, ili to tek postanite!

#Lifemagazin