Članak

Zdravlje i ishrana: Kako se riješiti nadutosti?

Osim što trebamo povesti računa o ishrani primjena preparata koji sadrže probavne enzime može biti od koristi.

Piše: Mr. ph. Halilagić Sejda

Savremeni stil života, svakodnevna izloženost stresu, nepravilna ishrana bogata kalorijama i siromašna nutrijentima, sjedalački način života nepovoljno djeluju kako na cjelokupno zdravlje tako i na zdravlje probavnog sistema uzrokujući brojne tegobe kao što su: žgaravica, nadutost, osjećaj težine, bolovi u stomaku, proliv ili zatvor. Nadutost je jedna od čestih probavnih smetnji od koje povremeno ili stalno pati veliki broj stanovnika i skoro da nema osobe koja bar jednom u životu nije imala nadutost.

Razlog za pojavu nadutosti možemo pronaći u nedovoljnom lučenju probavnih enzima, dugom zadržavanju hrane u crijevima, fermentiranju nesvarene hrane u crijevima pod utjecajem bakterija i nastanku neugodnih gasova. Pored smanjenog lučenja probavnih enzima jedan od uzroka nastanka nadutosti može biti smanjeni unos vlakana u ishrani, pa često nadutost može biti praćena zatvorom, otežanim pražnjenjem crijeva i bolnim grčevima.

Osim što trebamo povesti računa o ishrani primjena preparata koji sadrže probavne enzime može biti od koristi.

Pangest® (pankreatin) je prirodni proizvod namijenjen osobama koje konzumiraju obilne obroke ili „tešku“ hranu koja opterećuje probavne organe, te izaziva nelagodu ili bol u stomaku, osjećaj težine, nadutost, proliv ili zatvor.

Pangest® brzo i efikasno reguliše probavu masti, ugljikohidrata i proteina, te doprinosi boljem iskorištavanju hranjivih materija iz hrane. Djeluje lokalno, a mogu ga koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti. Dostupan je u svim apotekama, bez ljekarskog recepta.

#Lifemagazin