Članak

Nove blokade: Hoće li sjednica Parlamenta zakazana za 7. mart biti otkazana

Glavni odbor SDS-a smatra da se Vijeće Ministara BiH nalazi u tehničkom mandatu, te je odlučio da prekine svaki oblik saradnje sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Glavni odbor SDS-a na današnjoj sjednici odlučio je da prekine svaki oblik saradnje sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, piše Patria.

Glavni odbor SDS-a smatra da se Vijeće Ministara BiH nalazi u tehničkom mandatu, te je odlučio da prekine svaki oblik saradnje sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kasnije, nakon ove vijesti, iz SDS-a kažu da će nastaviti saradnju s SDA, ali opet ponoviše u Vijeću ministara smo u tehničkom mandatu.

Nije precizirano na koji način će djelovati poslanici SDS-a, ali je za očekivati da se u ovakvim okolostima odgodi još jedna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Nastavak ranije otkazane sjednice planiran je za 7. mart, ali čini se da ni ove sjednice neće biti, jer poslanici iz RS-a iako tvrde ne žele blokade, blokiraju svojim nedolaskom rad Parlamenta BiH.

Novo pozicioniranje SDS-a znači da će se narednom periodu u bh. institucijama raditi isključivo na zaštiti interesa Republike Srpske, rečeno je na konferenciji za novinare.  

Ali, na koji način konkretno opet je ostalo nejasno, jer bez rada Parlamenta BiH nema akciza, a samim time ni ovca od MMF-a, a što je prijeko potrebno bh. entitetu RS.

Nema ni stabilnog finansiranja Javnih RTV sistema, među kojima je i RTRS, a upravo je ovo bila jedna od tačaka sa sjednice zakazane za 7. mart.

Bit će interesanto u narednom periodu pogledati ponašanje SNSD-a, posebno u Paramentu BiH gdje su opozicija, ali bi recimo svojim prisustvom na sjednici omogućili usvajanje nekih prijedloga koje je odbacivao Savez za promjene. Primjer opet Zakon o Javnim RTV sistemima. SNSD želi stabilno finansiranje za RTRS, dok iz SDS-a tvrde da je to Dodikova televizija i već nekoliko puta odbacuju ponuđena rješenja.

Za one koji ne znaju bez srpskih poslanika u Parlamentu BiH postoji kvorum za raspravu, ali ne i odlučivanje, pa nije jasan poziv Govedarece da očekuje da „Srbi budu najpametniji od Dejtona na ovamo”, a pri tome blokira rad i ulazimo u ustavnu krizu.

Kako i šta o Srbi treba da radeza RS Govedarica opet ije precizirao, a ako su to blokade, onda svakako to nije rješenje niti pamet, jer oni koji će trpiti posljedice toga su građani, a 2018. je blizu kada će svojim glasovima pokazati šta misle o blokadama koje će zaustaviti infrastrukturne radove, nova zapošljavanja, gradnju autoputa, a donijet će kašnjenje penzija, otkaze, nesigurnost...  

#BiH