Članak

Kina: Poticaj bračnim parovima za drugo dijete

Kineska administracija ozbiljno razmišlja o uvođenju nagrada i poticaja kako bi ohrabrila bračne parove da se odluče za drugo dijete, piše Guardian, prenosi Patria.

Kineska administracija ozbiljno razmišlja o uvođenju nagrada i poticaja kako bi ohrabrila bračne parove da se odluče za drugo dijete, piše Guardian, prenosi Patria.

Ova odluka uslijedila je nakon rezultata anketa koje ukazuju na to da se parovi dvoume o proširenju porodice uglavnom iz ekonomskih razloga, navodi državni medij China Daily.

U 2016. godini broj novorođenih dosegao je 17,86 miliona, što je rekord od 2000. nakon što je 2015. godine Kina uvela nove smjernice kojim dozvoljava svim roditeljima da imaju dvoje djece – odluku koju je potakla zabrinutost zbog rastućih enormnih troškova pomoći starijoj populaciji.

Anketa sprovedena 2015. godine otkrila je da oko 60 posto ispitanika – porodica, odbija proširiti porodicu za drugo dijete i to zbog finansijskih razloga.

Natalitet Kine je jedan od najnižih u svijetu, te kao takav postaje rastuća zabrinutost za državu. U vrijeme kada je kineska vlada strahovala od prevelikog rasta populacije, ovo je smatrano postignućem.

Kina je započela sprovedbu kontroverzne „politike jednog djeteta“ 70-ih godina kako bi ograničila rast populacije, ali zvaničnici su sada zabrinuti da domaća radna snaga neće biti u stanju podržavati rastuću populaciju starijih stanovnika.

„Politika jednog djeteta“ nije na snazi od 2015. godine. Komunistička partija je smatra zaslužnom za prevenciju 400 miliona novih stanovnika, što je doprinos dramatičnom poboljšanju kineske ekonomije od 80-ih godina.

 

#Svijet