Članak

Duraković: Sretan Ti rođendan, draga Domovino

U mojoj prelijepoj zemlji, u mojoj velikoj Domovini Bosni i Hercegovini, gotovo ništa nije kao u drugim zemljama i domovinama.

Piše: Akademik Esad Duraković

U mojoj prelijepoj zemlji, u mojoj velikoj Domovini Bosni i Hercegovini, gotovo ništa nije kao u drugim zemljama i domovinama. Dok neki njeni sinovi cijene njenu ljepotu kao sami Božiji dar, neki drugi je mrze upravo zato što je jedinstvena i lijepa. U prvom slučaju radi se o normalnim osjećanjima, a u drugom slučaju riječ je o bolesti, o patologiji – o osjećanju krajnje netrpeljivosti upravo prema tako lijepoj zemlji i Domovini koja je, ipak, otporna na silne destrukcije prema njenom integritetu što predstavlja naročit vid ljepote.

Podosta je ljudi na svijetu koji naprosto imaju izvanredan dar za mržnju i destrukciju, za pretvaranje svake ljepote u nakaznost. A svaka Domovina je lijepa kao takva, svakome ko je takvom osjeća, ali je muka – muka je s onom patologijom u kojoj se uništiteljski mrzi vlastita Domovina...

Prvoga marta Tebi je rođendan, draga Zemljo i draga Domovino. Iako svi znaju za taj rođendan, jer je upisan na najvažnijem mjestu u svijetu (u Matičnom uredu UN), neki tvoji sinovi to ne priznaju, već nastoje da Te upravo na taj dan ponize i uvrijede. Bolesni su ti Tvoji sinovi. Oni su Te doslovce – o, kakva monstruoznost! – premrežili masovnim grobnicama, pa ni danas neće da se trgnu, da se osvijeste i izgovore ime svoga zločina koje Svijet već dugo i glasno izgovara.

Da, bolest je u pitanju, jer si i njima Domovina iako Te sakate i mrze. I ne samo to – oni su na samome Tvome kormilu, izobilno koriste Tvoja dobra i istovremeno pripremaju Tvoje smaknuće. Imaš pravo da se osjećaš nesretnom zbog takve nakaznosti, vjerolomnosti koja je normalnima neshvatljiva.

Ali – mi Tebi, evo, darivamo ljubav za Tvoj rođendan, utoliko veću ljubav što znamo, što vidimo kako Ti neki Tvoji sinovi o glavi rade. To je načelo kontrarnosti: što Te više mrze i što Ti više o glavi rade, mi Te više volimo i uzdamo se u Tvoju dobrotu. Utoliko smo svjesniji Tvoje vrijednosti. Naša ljubav – po istome načelu kontrarnosti – tako uvjerljivo osvjetljava onu bolesnu mržnju prema Domovini koju naprosto nije normalno mrziti. Oni hoće tom temeljnom destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, jer su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom.

Ne zamjeri zbog ovih emocija, jer – i emocije su Istina, naročito one pozitivne kakvima pripada jubav prema Domovini. Da nije šta jest, ne bih Ti pisao s ovoliko topline koja mi se i samome čini odveć uzbudljivom. Ne zamjeri zbog plimnih emocija, jer rođendani su uvijek prilika za emocije, posebno kada si u pitanju Ti koja si u svojoj raskoši i dugovječnosti izložena otrovnim gmazovima i svakovrsnim drugim prijetnjama...

Proljeće je... Divno doba za Tvoj rođendan...

Sretna i dugovječna budi za sve one koji znaju kakva vrijednost jest Domovina. Takva budi i potomcima onih koji su nezamislivim beščašćem ogriješili se prema Tebi, i još uvijek to čine iako si im majka...

Tvoj Esad Duraković

#BiH