Članak

Okrugli sto: Akademski pristup istraživanju izbornih sistema

Bosna i Hercegovina je dobila prvi put priliku da se uključi u međunarodno relevantna istraživanja ovakvog tipa. Diskusije i zaključci Okruglog stola bit će uvrštene u policy studiju i preporuke nacio

Danas je  u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka održan Okrugli sto  pod nazivom “Balkanska komparativna studija izbora – Prezindencijalizam političkih stranaka – ograničavanje unutarstranačke demokratije”. Uvodni referat podnio je prof. dr Suad Arnautović, voditelj projekta za Bosnu i Hercegovinu, piše Patria.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici relevantnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, koji su prezentirali svoja unutarstranačka iskustva u vezi s navedenom temom.

Damir Mašić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i politički direktor SDP BiH je elaborirao iskustva SDPBiH u primjeni modela „Jedan član-jedan glas“ po kojem je izabran predsjednik SDPBiH između pet nominiranih kandidata. On je istakao i tendencije prezidencijalizacije u BiH, ali i naveo  primjere Turske i Srbije istakavši da je jedan od uzroka prezidencijalizacije političkih stranaka vezan uz sam karakter ličnosti, a ne samo uz dati politički sistem.

Poslanica Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mensura Beganović je istakla da je iza DF-a jedan vrlo buran period koji je posljedica „viška“ demokratije unutar DF-a. Takvo stanje je proizvelo politiku okrenutu prema unutarnjem jačanju i razvoju stranke. Ona je istakla teškoće u osiguranju podrške kvalitetnih stručnjaka radu parlamentarnih klubova posebno u pripremi zakonskih rješanja i donošenju odluka o javnim politikama.

Hazim Bahtanović, generalni sekretar Kantonalnog odbora SDA Sarajevo je istakao kauzalnost ustavno-pravnog poretka BiH „skrojenog“ u Dejtonu kao generirajućeg faktora sa jačanjem prezidencijalizma, posebno etničkog, u BiH. U tom smislu bošnjački politički faktor ima najveći broj lidera. „Naš problem je višak lidera“ – istakao je.

Mira Grgić, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije ispred SDP BiH i predsjednica Centralne izborne komisije SDP BiH prenijela je svoja iskustva u radu parlamentarnog kluba SDP istakavši kontinuitet „animoziteta“ između izvršne i zakonodavne vlasti.

Fadil Ćerimagić, predsjednik stranke Snaga ekonomskog pokreta je istakao tezu da „lideri postoje zahvaljujući poltronima koji ih okružuju“.

Prof. dr Velija Katica, vijećnik u OV Centar i gradski vijećnik je kazao da se „lider ne rađa, lider se stvara.“ Po njemu postoje timovi koji stvaraju lidera. „Rak-rana našeg sistema su kompenzacijske liste i domovi naroda. Potrebno je i jedno i drugo ukinuti“ – kazao je.

Okrugli stol je organiziran kao dio znanstveno-istraživačkog projekta „Balkanska komparativna studija izbora: utjecaj personalnog glasanja na unutarstranačku demokratiju“, a koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Bosna i Hercegovina je dobila prvi put priliku da se uključi u međunarodno relevantna istraživanja ovakvog tipa.

Diskusije i zaključci Okruglog stola poslužiće istraživačima u izradi policy-papera koji će sadržavati preporuke nacionalnog BiH tima.

Rezultati istraživanja sprovedenih u okviru ovog projekta mogu se pronaći na linku: http://www.balkanelectoralstudies.org/

 

#BiH