Članak

Iračke specijalne snage uspostavljaju kontrolu nad Starim gradom

Pripadnici iračkih specijalnih snaga i policije nastavljaju žestoke borbe protiv militanata ISIL-a u njihovom najvećem uporištu u Iraku, prenosi Patria.

Pripadnici iračkih specijalnih snaga i policije nastavljaju žestoke borbe protiv militanata ISIL-a u njihovom najvećem uporištu u Iraku, prenosi Patria. U novom prodoru, iračke snage uspjele su se približiti džamiji al-Nuri u zapadnom Mosulu, čime su uspjele uspostaviti bolju kontrolu nad ovim dijelom drugog najvećeg iračkog grada, piše Reuters.  

Trenutne borbe se fokusiraju na Stari grad koji okružuje ovu džamiju, mjesto gdje je lider tzv. Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi prije tri godine proglasio kalifat koji se proteže na teritoriji koju kontrolira ova militantna grupa u dijelovima Iraka i Sirije.  

Hiljade stanovnika Mosula napustili su područja grada pod kontrolom ISIL-a. Međutim, desetine hiljada civila još uvijek su zatočeni u svojim domovima, usred razmjene vatre, granatiranja i zračnih napada dok iračke snage koje podržavaju snage koalicije na čelu sa SAD, napreduju prema zapadu.

Reutersovi reporteri izvještavaju sa lica mjesta da su pozicije ISIL-a izložene paljbi iz helikoptera, dok se iz Starog grada može čuti teška paljba. Militantni se kriju među stanovništvom i koriste se uskim prolazima u starom jezgru grada.

Iračke trupe oborile su najmanje jedan ISIL-ov dron. Militanti se koriste malim komercijalnim modelima drona za špijunažu i ispuštanje municije na iračke vojne pozicije.

Borbe u Mosulu odnose sve više civilnih žrtava. Predstavnici UN-a navode da je samo prošlog mjeseca život izgubilo nekoliko stotina civila ovog grada. Stanovnici Mosula kažu da ih militanti ISIL-a koriste kao živi štit.

Šef odjela za ljudska prava UN-a izvijestio je u utorak da je od 17. februara u zapadnom Mosulu život izgubilo najmanje 307 civila, dok je 273 povrijeđeno. On je potvrdio svjedočenje lokalnog stanovništva da ISIL okuplja stanovništvo u minirane zgrade, koristeći ih tako kao živi štit, pucajući na  sve koji pokušaju pobjeći, piše Reuters.  

 

#Svijet