Članak

Dunović potpisuje Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Potpredsjednik F BiH Milan Dunović prisustvovat će u četvrtak, 30.03.2017. godine panel diskusiji povodom objavljivanja Deklaracije o zajedničkom jeziku, a koja će biti održana u Centru za interdiscip

Potpredsjednik F BiH Milan Dunović prisustvovat će u četvrtak, 30.03.2017. godine panel diskusiji povodom objavljivanja Deklaracije o zajedničkom jeziku, a koja će biti održana u Centru za interdisciplinarne studije (Zmaja od Bosne 8).

Potpredsjednik Dunović će sutra staviti i svoj potpis na Deklaraciju, koja je nastala kao rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi", a čiji je cilj podići svijest o jeziku u kontekstu naučnog tretiranja i percepcije bez uplitanja nacionalističkih i dnevno-političkih sadržaja. Objektivno, isključivo lingvističko problematiziranje, važno je radi objektiviziranja ove važne tematike.

Ovaj dokument podigao puno prašine, kako među jezikoslovcima, tako i u javnosti.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih osoba iz javnog i kulturnog života Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a projekt su inicirali Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva. Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD. Jedna od potpisnica je i Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

#BiH