Članak

Žuljević: Staviti van snage odluku o načinu privatizacije državnog kapitala Sarajevo-osiguranja

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputio je u proceduru ovog Doma Inicijativu za stavljanje van snage odluke o načinu, odnosno, metodu priv

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputio je u proceduru ovog Doma Inicijativu za stavljanje van snage odluke o načinu, odnosno, metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje.

Kako se navodi u obrazloženju ove inicijative, odluka o metodu privatizacije Sarajevo-osiguranja je, prije svega, vrlo upitna sa aspekta zakonitosti, odnosno suprotna Pravilniku o provođenju postupka neposrednom pogodbom po nekoliko osnova.

- Prvo i ključno je što se Vlada FBiH odlukom stavila u ulogu zakonodavca, koji je Agenciji dao za pravo da propisuje detalje i uslove, a ne da to radi sama Vlada. Drugo, prema ovom Pravilniku, odluka o svemu je u rukama Agencije, dok je po odluci Vlade rečeno da će Vlada donijeti odluku. 

Dakle, osim argumenata oko vrijednosti firme i opravdanosti prodaje, sadržaj odluke je vrlo upitan. Vlada FBiH je na ovaj način pokazala opravdanost inicijative SDP-a da se uradi novi Zakon o privatizaciji, pa da se tek onda pristupi eventualno nekim novim privatizacijama, jer je jasno kako je postojeći Zakon napravio nemjerljivu štetu po imovinu i radnike širom FBiH.

U samo nekoliko posljednjih mjeseci, Vlada je na krajnje kontroverzan i nikada do kraja objašnjen način prodala udio u još dvije značajne bh. kompanije. I jedna i druga kompanija dolaze iz najprofitabilnijih tržišta današnjice, što pokazuje vrlo loše namjere ove Vlade u postupcima privatizacije. Sarajevo-osiguranje zapošljava blizu 400 radnika, sa godišnjom premijom koja prelazi 55 miliona KM i nekretninama čiju vrijednost procjenjuju na više od 50 miliona KM. 

Najmanje su tri razloga zbog kojih je opravdano misliti da se radi o namještenoj prodaji:

Vlada nije odredila najnižu cijenu dionice, tržište je ograničila samo na tržište osiguranja i nije ostavljena mogućnost da Vladine dionice otkupe fondovi, mali dioničari, ili neke korporacije...

Vlada nikada nije obznanila ni koliko Sarajevo-osiguranje zaista vrijedi, iako je jasno kako je planirala prodati isto za osam miliona KM, dok firma ima na računu 14 miliona KM.

Ono što bi Vlada zaradila prodajom udjela u Sarajevo-osiguranju, na način kako je to zamišljeno, a zamišljena je prodaja najnetransparentnijem modelom, odnosno, neposrednom pogodbom, ova kompanija može zaraditi za godinu ili dvije.

Konačno, Sarajevo-osiguranje je simbol Bosne i Hercegovine, a u modernoj ekonomiji brendovi valjda i najviše vrijede. Radi se o društveno ogovornoj kompaniji, koja je samo po osnovu poreza na prihod, doprinosa za PIO i zdravstvo u 2016. godini uplatila 4,6 miliona KM državi, ubjedljivo najviše od svih osiguranja. Također, u 2016. isplaćeno je više od 32 miliona KM šteta - navodi se u inicijativi Žuljevića.

#BiH