Članak

Navršio 72. godinu života: Jesu li legalne diplome koje potpisuje rektor Ganić?

Novinarima Patrije dat je na uvid nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 20. juna 2016., u kojem se ističe da je 'prof. dr. Ejup Ganić (rektor SSST-a op.a.) 3.3.2016. navršio 70 godina živ

Na području Kantona Sarajevo registrovano je pet visokoškolskih privatnih ustanova. U Sarajevu djeluju Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Internacionalni Burč univerzitet, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), Američka škola za ekonomiju (Američki univerzitet) i Fakultet za upravu (pridružena članica UNSA). Prvi je osnovan SSST, 2004. godine.

U okviru ovih univerziteta je 16 fakulteta. Samo SSST ima osam fakulteta. 

Nema sumnje da se na nekim od ovih visokoškolskih ustanova može dobiti kvalitetno obrazovanje iz pojednih oblasti. O tome svjedoče međunarodna priznanja i nagrade. Kao što nema sumnje da na nekim od tih univerziteta ima i propusta o kojima se malo govori.

Novinarima Patrije dat je na uvid nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 20. juna 2016., u kojem se ističe da je 'prof. dr. Ejup Ganić (rektor SSST-a op.a.) 3.3.2016. navršio 70 godina života, te u skladu s članom 109. stav (11) Zakona o visokom obrazovanju može ostati u nastavi do završetka tekuće školske godine'. 

Upućeni u Zakon o visokom obrazovanju objašnjavaju s tim u vezi da i Ganićeva pozicija rektora na istom univerzitetu ne može imati zakonski osnov poslije tog datuma. Pozivaju se na član 121., stav (2) Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. U tom članu piše da samo nastavnik univerziteta može biti i rektor tog univerziteta. Ako Ganić ne može biti nastavnik na SSST-u, ne bi mogao biti ni rektor Univerziteta?

Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju otvoren je u oktobru 2004. godine kao prvi privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini. Školu je osnovao profesor, akademik Ejup Ganić, nekad visokorangirani bh. političar. 

Na poziciji nastavnika i rektora ove visokoškolske ustanove profesor Ganić je mogao ostati do 2016., ali odluka Kantonalne inspekcije nije ispoštovana do danas. Na web stranici Univerziteta SSST piše da je profesor Ganić još uvijek rektor ove visokoobrazovne institucije. U međuvremenu je zagazio u 72. godinu života. 

Zašto profesor Ganić ignoriše nalaze Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Dovodi li time u pitanje legalnost diploma izdatih s njegovim potpisom? Ganić svojim postupkom ugrožava legalitet svih drugih poslova ovog privatnog univerziteta. Ako Ganić funkciju rektora obnaša suprotno Zakonu o visokom obrazovanju KS, da li su nezakonite i sve odluke koje je potpisao kao rektor Univerziteta. 

O ovom slučaju profesor Ganić nije želio govoriti. 

- Nažalost, nismo u prilici odgovoriti na vaša pitanja, ovaj put zbog već planiranog poslovnog puta i obaveza prof. Ejupa Ganića - potvrđeno je za agenciju Patria iz kabineta rektora SSST-a.

Novinari Patrije tražili su u dva navrata komentar i od kantonalnog ministra obrazovanja Elvira Kazazovića. Odgovor nije stigao ni dva mjeseca poslije. 

Od Ministarstva obrazovanja KS je ranije, 29.7.2016. godine također traženo da donese upravne mjere u slučaju SSST-a. U zahtjevu je traženo da, kako je navedeno, 'Ministarstvo spriječi nezakonitost rada Univerziteta SSST'. Slučaj se nije pomjerio sa mrtve tačke ni nakon toga.

Eksperti za visoko obrazovanje objašnjavaju da u slučaju SSST-a i rektora Ganića odgovornost preuzima i sam SDA-ov kantonalni ministar obrazovanja Elvir Kazazović. Nije osigurao da SSST ispoštuje nalaze inspekcije. Učestvuje li ministar Kazazović u kršenju Zakona o visokom obrazovanju KS, iako treba biti garant implementacije ovog zakona? 

#BiH